Društvo

Psiholozi i sociolozi upozoravaju: Stigli Pokemoni - roditelji, oprez

Psiholozi i sociolozi upozoravaju: Stigli Pokemoni - roditelji, oprez
Psiholozi i sociolozi upozoravaju: Stigli Pokemoni - roditelji, oprez

SARAJEVO, BANJALUKA - Uoči prvog grupnog hvatanja Pokemona u RS, koje je održano sinoć u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci, iz Pedagoškog zavoda RS pozvali su roditelje na oprez i odgovornost, s obzirom na prognoziranih više hiljada građana u igri.

"Ovakve igrice su zabranjene u školama i tretiraju se kao ometanje nastave. Meni je jasno da se sve ovo odvija u vrijeme internet kulture i tih generacija, ali apelujem da i roditelji toj pojavi priđu oprezno s obzirom na negativne posljedice, poput nesreća i drugih vidova ugrožavanja sigurnosti", napomenuo je Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Mišljenja je da će se morati stručnjaci intenzivnije uključiti u rad sa djecom i odraslima, kada je u pitanju svrha tehnoloških dostignuća.

A to je, prema mišljenju Ivana Šijakovića, ključan pojam za profitabilnost od nove internet kulture, za svakog pojedinca.

"Mi tehnološki napredak ne možemo zaustaviti i ne trebamo, ali ga svakako treba vješto koristiti, da nam pomogne, olakša i unaprijedi nas, a ne da preuzme kontrolu nad našim vremenom, umom i slobodom", napominje on.

Bilo kako bilo, onog trenutka kada je hvatanje Pokemona za hiljade korisnika postalo preokupacija, a ne zabava, razmjeri uticaja igre "Pokemon Go" u BiH i način doživljaja ove vrste zabave prevazišli su čari same igrice.

Tako je u gotovo poluhipnotisanom stanju svijesti zabilježeno i nekoliko blažih povreda kod igrača, dok je pokušaj ulaska u minsko polje u Brčkom izazvao pažnju čak i svjetske javnosti.

Zapravo je najavljena korist od igrice trebalo da se osjeti kod osoba koje pate od depresije i anksioznosti, uz pretpostavku da će ih animirati da više borave vani, kreću se, budu s ljudima i pospješuju socijalizaciju.

Jer, igre koje uključuju virtuelnu stvarnost, objašnjavaju stručnjaci, trenutno se koriste i istražuju u tretmanu depresije, anksioznosti i PTSP-a, ali i u smanjivanju boli i čak unapređenja fizičke rehabilitacije nakon infarkta.

"Međutim, iako su igrači vani i kreću se, još su ovisni i zaraženi tehnologijom. Na samom početku igre postoji upozorenje da vode računa gdje i kako igraju, budu oprezni, pa opet smo imali ozljede zbog izlaganja opasnim situacijama i nesmotrenosti. Igrač je u stvarnom svijetu, a zapravo nije, jer je fokusiran na svoj telefon i hvata animirane likove kojih nema u tom stvarnom svijetu i igranje ga konstantno stavlja u stanje stresa. Kratkoročno može biti zabavno, ali dugoročno igrač počinje patiti od umora i istrošenosti, pa je važno praviti pauze", istakla je Andrea Vlašić, psiholog, stručni saradnik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja.

I na globalnom planu igrica je već krivac za brojne povrede i teško ugrožavanje bezbjednosti i života, zdravlja, narušavanje privatnosti podataka, pa čak i kriminalne radnje. Zabilježen je i bizaran slučaj tuče u kojoj su učestvovali antifašisti, pripadnici Pegide i igrači "Pokemona GO"!

Pored toga, igranje može imati i posljedice u komunikaciji, pogoršati simptome kod osoba koje imaju teškoće razdvajanja stvarnosti i fantazije, pa ponuda ovakvih igara treba da se ograniči na određene populacije ljudi i da bude dio terapije, a ne dostupna svakome po želji.

I dok je jedan mladi lovac na Pokemone s Novog Zelanda napustio posao da bi dva mjeseca tragao za njima po Australiji, a u SAD je grupa muškaraca napadala igrače koji su tražili Pokemone u zabačenim mjestima, mišljenja građana u BiH su podijeljena.

Neuk svijet je lako izmanipulisati. Zar nemamo većih problema od toga!? Ne stižem juriti Pokemone, od traganja za poslom, kao i bilo bi dobro kad bi političari na Balkanu igrali ovu igru... neki su od komentara na portalima.

Profit prevazilazi sva očekivanja

Ekonomski profit od igrice "Pokemon Go" prevazilazi sva očekivanja, pa je vrijednost japanske tehnološke kompanije "Nintendo" početkom sedmice udvostručena na berzi zahvaljujući popularnosti igrice i trgovanju akcijama ove kompanije i to s ukupnom vrijednošću od 42,4 milijarde dolara. "Nintendo" je na taj način već sada prestigao kompaniju "Sony", a profitirao je i lanac brze hrane "McDonalds", koji je u Japanu pokrenuo pakete hrane na temu popularne igrice.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije