Društvo

Pucanj iz topa najavio dolazak ramazana

Pucanj iz topa najavio dolazak ramazana
Foto: Zlatan Čekić | Pucanj iz topa najavio dolazak ramazana

SANSKI MOST - Pucanj iz drvenog topa označio je i ove godine u selu Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, dolazak ramazana, najsvetijeg mjeseca u muslimana, a ova lijepa tradicija zaživjela je prije sedam godina.

U povodu nastupanja ovog mjeseca, u dvorištu mjesne džamije u Čaplju, gdje se nalazi top, sinoć je organizovana skromna svečanost kojoj je prisustvovao značajan broj mještana.

Tokom cijelog ramazana vjernici će se pridržavati strogog posta tokom dana, a prvi obrok ili iftar mogu konzumirati tek poslije zalaska sunca, kada se završava dan posta.

Džamija u Čaplju se nalazi na platou koji dominira dolinom u kojoj se prostire Sanski Most, tako da se pucanj jasno čuje u samom gradu i obližnjim naseljima, a tom prilikom se ispaljuje i svjetlosna raketa. Tradicionalni ramazanski top obezbijeđen je zahvaljujući dobroti lokalnog poduzetnika i vakifa Kemala Ribanovića, a njemu je i ove godine pripala čast da isplali prvi hitac iz topa.

Inače, top je napravljen u radionici Dursuma Halilovića u Bosanskoj Otoci, a ovaj kovač je postao poznat upravo po izradi drvenih topova. Tradicija da se topovskim pucnjem najavljuje iftar duga je stotinama godina i u prošlosti se praktikovala u brojnim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način u selu Čaplje su željeli vratiti dašak nekih prošlih vremena i ovaj džemat je prvi na području Sanskog Mosta koji na ovakav način obilježava početak i kraj dnevnog posta. 

Pucanj iz topa se realizira paljenjem fitilja, što je vremenom postala stvar prestiža i velike časti među mještanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije