Društvo

Pumpadžije kažnjene sa 1,67 miliona KM

Pumpadžije kažnjene sa 1,67 miliona KM
Foto: Ilustracija | Pumpadžije kažnjeni sa 1,67 miliona KM

BANJALUKA - Tržišna inspekcija je krenula u pojačane kontrole benzinskih pumpnih stanica na području Republike Srpske, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

Prvi, još do kraja neobrađeni podaci sa terena, pokazuju da je nekoliko benzinskih pumpnih stanica ponovo zatečeno u prekršaju.

Iz Inspektorata su istakli da su, poslije pauze od nekoliko dana zbog ispunjavanja obaveza iz drugih oblasti koje pokriva ova inspekcija, od juče krenuli u ove pojačane kontrole.

U Inspektoratu su naglasili da kontrole benzinskih pumpi traju od početka marta sa manjim prekidima, navodeći da je od 5. marta do 12. avgusta izvršena 181 kontrola i da su u 115 slučajeva utvrđene određene nepravilnosti.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali 230 prekršajnih naloga, čija vrijednost premašuje 1.672.000 KM.

Inspekcijskim kontrolama na pumpama su uglavnom utvrđene nepravilnosti prilikom formiranja cijena u dijelu ograničenja propisanih marži, gdje su utvrđena određena prekoračenja koja su se kretala u jednom trenutku znatno više od dozvoljenih, istakli su iz Inspektorata.

Svim kontrolisanim subjektima koji su zatečeni u prekršaju izrečene su zakonom predviđene prekršajne mjere.

Kontrole će se kontinuirano vršiti kako na pumpama tako i u većim trgovačkim centrima, a sve radi povoljnijeg i tačnijeg praćenja prometa i formiranja cijena, naveli su u Inspektoratu.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je Srni da će inspekcijski organi pojačati kontrole kako bi natjerali davaoce usluga da cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata u Srpskoj koje u posljednjih mjesec dana značajno stagniraju ili padaju.

On je rekao da je od Inspektorata tražio da "žešće krenu" u maloprodaji u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje značajna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela Republike, a ne bi trebala da bude razlike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije