Društvo

Puna skladišta vozila čekaju na uništavanje

Puna skladišta vozila čekaju na uništavanje
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Puna skladišta vozila čekaju na uništavanje

​BANJALUKA - Iako smo na izmaku 2022, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nikako u ovoj godini nije uništavala oduzeta vozila, pa su njihova skladišta poprilično puna.

Takav je slučaj u banjalučkom naselju Derviši, gdje, kako smo se uvjerili, uglavnom stariji i neupotrebljivi automobili, te ono što je od njih ostalo, čekaju da idu "pod presu". Nalaze se tu izraubovane askone, kadeti, renoi, golfovi, ali i brojne školjke automobila.

"Skladišni prostori UIO predviđeni za smještaj oduzetih vozila su uglavnom popunjeni, zbog čega se i pokreće ponovni postupak", rekli su iz UIO BiH.

Kako je potvrđeno za "Nezavisne novine", tokom protekle dvije godine uništeno je 2.639 vozila.

"Postupak uništenja vozila UIO je posljednji put okončao tokom 2021. godine. Preciznije, u toku te godine postupkom uništenja vozila, koji je započet u prethodnim godinama, obuhvaćeno je ukupno 2.179 vozila, dok je u godini koja je prethodila postupak proveden nad 460 vozila", rekli su iz UIO BiH.

UIO BiH, naime, sprovodi proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača za uništenje vozila oduzetih pravosnažnim i izvršnim rješenjem o prekršaju, vozila koja su zaplijenjena konačnim i izvršnim upravnim rješenjem, vozila koja ne ispunjavaju uslove za puštanje u slobodan saobraćaj na teritoriji BiH u skladu sa važećom regulativom itd.

Koliko ih još u skladištima UIO BiH čeka uništenje, u ovom momentu nije poznato.

"S obzirom na to da postupak ažuriranja evidencija, pribavljanja neophodnih saglasnosti i kompletiranja dokumentacije o vozilima za uništenje nije okončan, nismo u mogućnosti sa potpunom sigurnošću dati podatak o broju i procijenjenoj vrijednosti vozila koja čekaju na uništenje", ističe Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Podsjetimo, UIO BiH u svoja skladišta oduzeta vozila smješta zbog povrede važeće carinske zakonske regulative, prvenstveno Zakona o carinskim prekršajima BiH u smislu neocarinjene i neprijavljene carinske robe pred nadležnim organima.

Sagovornik "Nezavisnih novina" ističe da građani ne bi trebalo da voze u BiH vozila na stanim tablicama.

"Logično je da neko ko boravi vani dođe u BiH sa vozilom na stranim tablicama i da boravi s tim vozilom u BiH u kraćem periodu dok ponovo ne ode u inostranstvo. Nije dozvoljeno da neko doveze vozilo na stranim tablicama i da to vozilo koristi u BiH tokom čitave godine. U slučaju da ga policija u kontroli zaustavi, postoji mogućnost da se pokrene postupak zbog carinskog prekršaja", ističe sagovornik "Nezavisnih novina".

Podsjetimo, kako smo prije nekoliko godina pisali, ranije su zaplijenjena vozila čekala i po 12 godina da budu uništena.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije