Društvo

RAK: Osobe sa invaliditetom da imaju pristupačne medijske sadržaje

RAK: Osobe sa invaliditetom da imaju pristupačne medijske sadržaje
Foto: Ilustracija | RAK: Osobe sa invaliditetom da imaju pristupačne medijske sadržaje

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nastaviće da sprovodi aktivnosti na unapređenju pristupačnosti programskih sadržaja kako bi lica sa invaliditetom i druga lica sa poteškoćama u razvoju imala blagovremene i pristupačne medijske sadržaje, poručila je pomoćnik direktora ove agencije Amela Odobašić.

Regulatorna agencija za komunikacije se pridružila obilježavanju 3. decembra - Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, čija je ovogodišnja tema "Izgraditi bolje: ka inkluzivnom, pristupačnom i održivom svijetu nakon kovida 19 za lica sa invaliditetom", saopšteno je iz RAK-a.

Rezultati analize RAK-a dječijih i obrazovnih programa koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva, te programa prilagođenih licima sa invaliditetom u audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u BiH, pokazali su da su programi prilagođeni ovim kategorijama nedovoljno zastupljeni.

S tim u vezi, RAK je preduzeo konkretne mjere, te propisao obavezujuće kvote za pristupačne programske sadržaje za javne RTV servise, nakon proglašenja pandemije uzrokovane virusom korona.

RAK je u više navrata, s ciljem pravovremenog informisanja, apelovao na pružaoce medijskih usluga na važnost prilagođavanja programa licima sa invaliditetom.

Rezolucijom Generalne skupštine UN 1992. godine 3. decembar je proglašen za Međunarodni dan lica sa invaliditetom s ciljem promocije razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, unapređenja pristupačnosti okruženja za lica sa invaliditetom i otklanjanja informaciono-komunikacione barijere. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije