Društvo

RS dobila prvog specijalistu radijacione onkologije

RS dobila prvog specijalistu radijacione onkologije
Foto: Jelena Đurđević | RS dobila prvog specijalistu radijacione onkologije

Banjalučanin Pavle Banović postao je prvi doktor specijalista radijacione onkologije u Republici Srpskoj nakon uspješno položenog specijalističkog ispita pred komisijom Medicinskog fakulteta Banja Luka.

Banović, koji je zaposlen od 2011. godine u Affidea-IMC Centru za radioterapiju Banjaluka koji posluje kao samostalna ustanova u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, specijalizaciju iz radijacione onkologije je započeo prije četiri godine.

Uspjeh ovog mladog Banjalučanina nije samo njegov lični uspjeh, već je i značajno dostignuće za Medicinski fakultet Banja Luka, IMC Centar za radioterapiju, ali i za cijeli zdravstveni sistem Republike Srpske.

Ovo posebno naglašavaju u ovom centru imajući u vidu činjenicu da do prije samo nekoliko godina u okviru obrazovnog sistema Republike Srpske nije postojala organizovana specijalizacija iz radijacione onkologije, kao ni nastavni programi za školovanje ostalih profila medicinskih radnika zaposlenih u radioterapijskim ustanovama kao što su medicinski fizičari i radiološki tehnolozi. Danas za sve profile radioterapijskih stručnjaka postoji organizovana nastava od nivoa dodiplomskih i postdiplomskih specijalističkih studija do doktorskih studija u okviru Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Banović navodi da prije dolaska u IMC Centar za radioterapiju nije imao mnogo informacija o radijacionoj onkologiji, ali je imao posebnu motivaciju za angažovanje u ovoj grani medicine zato što je radioterapija tehnički najzahtjevnija medicinska disciplina uopšte, te podrazumijeva usvajanje brojnih znanja i vještina u cilju uspješnog liječenja onkoloških pacijenata na vrlo skupim i sofisticiranim radioterapijskim aparatima.

Ovo je bio veliki izazov za mene, kaže Banović, jer je program ove specijalizacije na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci u cjelosti usklađen sa evropskim planom i programom obrazovanja, a uslovi rada u IMC Centru za radioterapiju Banja Luka obezbjeđuju mogućnost da se stečeno znanje odmah primijeni na najsavremenijoj tehnologiji koja je instalirana u ovom Centru i koji radi u skladu sa najsavremenijim standardima za radioterapiji.

"Posebno cijenim činjenicu da sam tokom cijele specijalizacije bio aktivno uključen u svakodnevne profesionalne aktivnosti, a da su mi u usvajanju znanja i vještina u okviru specijalizacije nesebično pomagali i stručno me usmjeravali moj mentor dr Slavica Marić i sve druge kolege iz Centra", kazao je Banović i dodao "kao specijalista koji je tek položio specijalistički ispit osposobljen sam da radim sve tumorske lokalizacije, a poseban interes imam da se u narednom period usavršavam za radioterapiju tumora glave i vrata, gastrointestinalnog trakta i tumore ginekološke regije".

Kako kaže, očekuje ga mnogo izazova u budućnosti. Radioterapija je samo jedna od grana medicine koja se primjenjuje u liječenju onkoloških pacijenata pa će u najskorije vrijeme u okviru multidisciplinarnog terapijskog pristupa onkološkim bolesnicima imati priliku da intenzivno sarađuje sa kolegama iz gotovo svih klinika UKC RS, koji se takođe uključuju u rad onkoloških konzilijuma i liječenje onkoloških pacijenata.

Ovakav timski rad daje određeni stepen sigurnosti da se greška ne može potkrasti, ali ipak zahtjeva i individualnu odgovornost i neophodan nivo opreza u cilju definisanja optimalne terapije ovih, u pravilu, teških pacijenata.

"Određeni stepen straha postoji, ali on nije naodmet jer u isto vrijeme služi kao motivacija i samokontrola", dodaje Banović.

Banović, koji je rođen u Banjaluci, gdje je završio svoje školovanje  i gdje živi sa porodicom, ističe da nema namjeru da napusti RS jer je ovdje ispunjen i lično i profesionalno.

Nivo liječenja radioterapijom koji se pruža ovdje u Banjoj Luci je na evropskom nivou, kaže Banović, i dodaje da je posebno sretan što će sva svoja znanja upotrebijeti za liječenje naših pacijenata u RS.

Uz svoje redovne radne aktivnosti, Banović ističe da je u okviru odličnih uslova za rad dodatno motivisan da sva svoja stečena znanja i vještine podijeli sa mladim kolegama čija je specijalizacija u toku ili sa onima koji će u dogledno vrijeme započeti specijalizaciju. Samo na ovaj način je moguće ostvariti od početka zacrtan cilj, a to je da svi profili kadrova u IMC Banja Luka budu licencirani i edukovani domaći kadrovi osposobljeni da preuzmu upravljanje jednim ovakvim centrom od kolega koji su angažovani iz drugih centara iz zemalja u okruženju u početku rada IMC Banja Luka jer tada nisu postojali lokalni kadrovi.

Na kraju, Banović je izrazio veliku zahvalnost svima u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Medicinskom fakultetu Banjaluka, kao i iz UKC Banja Luka i IMC Centra za radioterapiju Banjaluka koji su mu pomogli da uspješno okonča ovo značajno poglavlje u svom profesionalnom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije