Društvo

RS u zaštitu od poplava u pet godina utrošila 80 miliona KM

RS u zaštitu od poplava u pet godina utrošila 80 miliona KM
Foto: Arhiva | RS u zaštitu od poplava u pet godina utrošila 80 miliona KM

BANJALUKA - Republika Srpska je u posljednjih pet godina utrošila gotovo 80 miliona KM u zaštitu od poplava, pri čemu je izgrađeno ili nadograđeno oko 40 kilometara savskih nasipa, čime je znatno povećana sigurnost građana i njihove imovine u Srpskoj, posebno kada je riječ o rijeci Savi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odbacuje tvrdnje pojedinih medija da institucije Srpske nisu učinile ništa na zaštiti od poplava, te skreće pažnju na potrebu objektivnog informisanja javnosti o svim činjenicama, a ne na stvaranju atmosfere straha kod građana.

"Izvedeni su radovi i na 140 kilometara obodne kanalske mreže, regulisano je oko 50 kilometara vodotoka raznih nivoa, te oko osam kilometara obaloutvrda. Radovi u okviru zaštite od voda u Republici Srpskoj izvode se u šest velikih projekata ukupne vrijednosti 215.947.512 KM, od čega je ugovoreno 124.619.488 KM, a realizovano 79.282.131 KM", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je u okviru najvećeg od tih projekta "Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj", za koji je Evropska investicona banka (EIB) obezbijedila kredit od oko 107 miliona KM, do oktobra 2018. godine zaključeno oko 35 ugovora o izvođenju radova, a njihova ukupna vrijednost je oko 93 miliona KM ili oko 87 odsto sredstava ugovorenih kreditom EIB.

Samo u okviru ovog projekta završeno je oko 20 projekata širom Republike Srpske, a, između ostalog, izvedeni su radovi na zaštiti od poplava rijeka Vrbanja, Križevica, Ukrina i Drinjača u opštinama Čelinac, Bratunac, Derventa i Šekovići, te rekonstruisani savski nasipi na području Bijeljine, gdje je rekonstruisan i glavni obodni kanal i regulisan kanal Janjica.

I u opštinama Modriča, Šamac, Srbac, Kozarska Dubica, Novi Grad, Laktaši, Šekovići, te u Gradišci i Prijedoru, izvedeni su radovi na nadogradnji nasipa, sanaciji i čišćenju kanala, a izgrađena su i popravljena dva mosta u opštinama Čelinac i Srbac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sve podatke o svim projektima u svako vrijeme može dati na uvid medijima i više puta je o svim ulaganjima izvještavalo javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije