Društvo

Radi Aleksiću priznanje od sarajevskih antifašista

Radi Aleksiću priznanje od sarajevskih antifašista
Foto: N.N. | Radi Aleksiću priznanje od sarajevskih antifašista
Vesna Duka

TREBINJE- Savez antifašista i boraca NOR-a iz Sarajeva dodijelilo je Radi Aleksiću, ocu Srđana Aleksića, priznanje za ukupan doprinos u razvoju antifašističke misli.

U pitanju je priznanje koje ovo udruženje dodjeluje svake godine u povodu 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva, ali su, s obzirom na okolnosti pandemije virusa korona, sarajevski antifašisti odlučili doći u Trebinje, gdje su, osim dodjele priznanja, posjetili i Srđanov grob i Spomenik žtvama fašizma u NOR-u i položili cvijeće.

„Dodijelili smo ovo priznanje izuzetnom čovjeku i antifašisti, čovjeku kome se divimo zbog njegovog držanja, ponašanja i onoga što poručuje ljudima i ovom čitavom nesretnom području, jugoslavenskom i balkanskom, da budemo i da jesmo to što jesmo, da smo istog porijekla, da smo na istom koritu rasli i odrasli, te da među nama ne smije biti toliko razlike“, kazao je predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Ibro Čomić.

Rade Aleksić je istakao da drugačije nije ni mogao postupiti njegov sin, nego onako kako je kod kuće vaspitavan.

„Srđan je učinio nešto gdje sam ja potpuno sazreo kao čovjek koji je prihvatio čovjeka kao biće, prijatelja, druga, bez ikakvog poznanstva i predrasuda“, rekao je Rade, istakavši da su svi narodi na ovim prostorima jedno, ali su ih podijelili oni koji su željeli vlast i bogatstvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije