Društvo

"Radio 29" prilika da se čuje i glas mladih (FOTO)

"Radio 29" prilika da se čuje i glas mladih (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | "Radio 29" prilika da se čuje i glas mladih

PRIJEDOR - Iz studija "Radija 29" prijedorske Elektrotehničke škole odnedavno se bez prekida emituje program, a pokretanje radija omogućilo je tehničarima multimedija i informacionih tehnologija da svoja teorijska znanja od sada primjenjuju i u praksi.

Ideja za pokretanje školskog radija potekla je od profesora IT grupe predmeta Miroslava Kovačevića, koji je, kako priča za "Nezavisne novine", kao srednjoškolac i sam vodio omladinsku emisiju, a sada je htio da oživi ljubav ka radiju uz korištenje novih tehnologija i mogućnost emitovanja programa putem interneta.

Prema njegovim riječima, njihov studio je skoro kao i pravi radijski studio. Imaju sve što im je potrebno, a ne manjka ni zainteresovanosti kod učenika.

"Zainteresovanost učenika je ogromna. Napravio sam uži izbor i ostavio one najbolje. Imamo sada dva spikera i dva tonca, i vjerovatno ćemo primiti još jednog spikera i jednog tonca u sekciju", istakao je Kovačević, koji inače vodi audio i video-sekciju u ovoj školi.

Za sada se na "Radiju 29" emituje samo jedna emisija, koja nosi naziv "U fazonu", i to utorkom od 19.30 časova, a koja se bavi temama koje interesuju mlade.

"Planiramo uvesti još emisija. Ovo je sada za početak. Razmišljamo napraviti emisiju sa kolegama profesorima gdje ćemo mi na drugačiji način da se prikažemo ne samo učenicima, nego i roditeljima učenika, ali i nekim budućim potencijalnim učenicima, odnosno osnovcima", kaže Kovačević za "Nezavisne novine", ističući da im je cilj da svojim sadržajem pozitivno utiču na mlade.

U ulozi spikera na "Radiju 29" našao se i Nikola Ristović, učenik ove škole, koji je, kako ističe za "Nezavisne novine", jako zadovoljan radom na radiju.

"Dosta je zanimljiv posao koji, naravno, sa sobom nosi i određenu odgovornost jer program, to jeste emisija, mora da bude odrađena svojim tokom, odnosno kako je zamišljena. Dosta smo vježbali pred svečano otvaranje radija i prvih emisija, naravno, bilo je tu i treme i nekih greščica, ali sada je to mnogo bolje i ide dosta opuštenije", priča Ristović.

Prema njegovim riječima, školski radio mu pruža priliku da vidi kako izgleda posao spikera. 

"Što se tiče obrazovanja, volio bih naglasiti da sam oduvijek volio audio i video-produkciju sadržaja, tako da nije isključeno da ću se u nekom narednom periodu obrazovati ka ovom zanimanju", ističe Ristović za "Nezavisne novine".

Zoran Mršić, direktor prijedorske Elektrotehničke škole, ističe da se muzika koju emituju u programu čuje i u holovima škole.

"Stvorili smo jedan ugodan ambijent dok djeca čekaju časove. Stranke koje dolaze mogu da uživaju u ugodnoj, laganoj muzici koja se non-stop čuje", kaže Mršić.

Kako navodi, najčešći gosti u emisiji su profesori koji se ističu svojim radom, učenici koji postižu zapažene rezultate, ali i predavači iz neke aktuelne oblasti.

"Naši učenici znaju da se to emituje svakog utorka i na taj način veći broj učenika može da prati uživo gostovanje predavača", objašnjava Mršić i dodaje da o značaju radija najbolje govori činjenica da učenici nakon nastave dolaze u studio i tu rado provode vrijeme.

Prema njegovim riječima, u opremanje studija uloženo je mnogo novca, a sredstva su obezbijeđena kroz projekat, ali i uz podršku grada Prijedora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije