Društvo

Radnici Agencije za lijekove najavljuju štrajk

Radnici Agencije za lijekove najavljuju štrajk
Foto: RTRS | Radnici Agencije za lijekove najavljuju štrajk

SARAJEVO - Radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH najavili su štrajk ukoliko se uskoro ne popravi materijalni status agencije.

Stručno vijeće ove ustanove odgovorne za oblast lijekova i medicinskih sredstava uputilo je u novembru Savjetu ministara zahtjev za povećanje plata zaposlenima u agenciji, prijem novih radnika i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

"Loš materijalni status, ako se u skorije vrijeme ne popravi, za očekivati je štrajk zaposlenih u Agenciji, koju čine većinom zdrastveni radnici (ljekari, farmaceuti, farmaceutski tehničari i drugi zaposlenici) sa najvećim znanjem i vještinama osposobljenim za rad u ovakoj Agenciji. Agencija donsi novac u Vijeće ministara, a vrlo malo povlači novaca za svoje funkcionisanje i materijalni status uposlenih", rekao je predsjednik Sindikata agencije Ramo Rustemović.

On je dodao da je Savjetu ministara BiH takođe upućen zahtjev za povećanje plata od strane Stručnog vijeća Agencije.

"Bar smo tako obaviješteni. Puno ne očekujemo, jer i do sada smo imali puno obećanja koja nam nisu ispunjena", dodao je Rustemović.

Rustemović kaže da bi Agenciju za lijekove i medicinska sredstava BiH narednih dana trebalo da posjete predsjednici stranaka koje čine većinu u Savjetu ministara, koje će radnici upoznati o problemima sa kojima se Agencija suočava već deset godina.

Agencija je u septembru dobila novi menadžment koji je obećao da će raditi ubrzano na rješavanju ovih problema. Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta radnici čekaju deset godina.

Sve ove godine poručuju vlastima da nisu obične birokrate i da ih prestanu tako tretirati, te da u budžet BiH godišnje inkasiraju 10,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije