Društvo

Radnici 'Autoprevoza' stupili u štrajk

Radnici 'Autoprevoza' stupili u štrajk
Radnici 'Autoprevoza' stupili u štrajk

GRADIŠKA - Radnici “Autoprevoza Gradiška” stupili su danas u štrajk jer im nisu isplaćene tri plate, a doprinosi nisu uplaćeni od oktobra prošle godine.

Član Sindikalnog odbora preduzeća Predrag Cvijić rekao je novinarima da su radnici odluku o stupanju u štrajk donijeli nakon saznanja da će zbog nemogućnosti reprograma duga linije “Autoprevoza” biti ustupljene drugim prevoznicima.

“Radnici zaposleni u `Autoprevozu` stupaju u štrajk radi zaštite profesionalnih, ekonomskih i socijalnih prava”, istakao je Cvijić i dodao da radnici traže isplatu ličnih dohodaka za februar i mart ove godine, te uplatu doprinosa za period od oktobra prošle do marta ove godine.

Cvijić je naveo da je direktor “Autoprevoza” Milan Đukanović, nakon što su radnici dobili odluku o štrajku , 26. aprila donio odluku kojom se obustavlja djelatnost prevoza putnika na svim linijama zbog nemogućnosti održavanja poslovanja, zbog blokade računa od banke, nemogućnosti nabavke goriva, isplate obaveza prema banci, isplate obaveza prema radnicima i nemogućnosti održavanja tekuće likvidnosti.

Odlukom direktora, tvrdi Cvijić, naređeno je da svi autobusi budu parkirani na prostor “autobaze”, a ključevi i dokumentacija autobusa vraćeni firmi.

U odluci je navedeno da od danas Autobuska stanica nastavlja rad sa otpravnicima, biletarom i restoranom.

Cvijić kaže da su više puta od direktora tražili isplatu plata i uplatu doprinosa, ali bez uspjeha, te da je štrajk bio jedino rješenje.

On je istakao da je poslodavac svojom odlukom obustavio djelatnost prevoza putnika i da je dužan da donese program rješavanja pitanja viška radnika.

Predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Slaviša Babičić naglasio je da je za ovakvo stanje odgovoran direktor Milan Đukanović i dodao da radnici neće odustati od svojih zahtjeva.

“Direktor je najodgovorniji za ovakvo stanje, on je sve radio sam, bez konsultacija sa bilo kim”, rekao je Babičić.

On je naveo da je od 48 zaposlenih radnika “Autoprevoza” 10 dalo otkaz i prešlo da radi kod drugih prevoznika, dok je troje penzionisano.

Sindikalni povjerenik za Gradišku, Laktaše i Srbac, Boško Grgić kaže da su razlozi za štrajk u “Autoprevozu” opravdani, kao i da će kancelarija sindikalnog povjerenika radnicima u štrajku pružiti svu logističku uslugu kako bi štrajk protekao u okvirima Zakona o štrajku.

Direktor “Autoprevoza Gradiška” Milan Đukanović istakao je da nema ništa protiv da radnici traže svoja prava, ali da ima protiv načina na koji to rade.

“Radnici treba da rade i da `u hodu` zajedno rješavamo probleme. Autobuska stanica radi, 20 zaposlenih je jutros došlo na posao, linije prema Gornjim Podgradcima, Turjaku i Banjaluci funkcionišu normalno, a narednih dana biće uspostavljen autobuski saobraćaj i na drugim linijama na podruju opštine”, naglasio je Đukanović i dodao da upravo danas rješava reprogram dijela duga prema banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije