Društvo

Radnici BHRT-a najavili protest

Radnici BHRT-a najavili protest
Radnici BHRT-a najavili protest

SARAJEVO - Čelnici Samostalnog sindikata radnika (SSR) u BHRT-u najavili su da od danas počinju sa organizacijom protesta zbog alarmantnog stanja u ovoj medijskoj kući do kojeg je došlo zbog neriješenog problema stabilnog finansiranja javnih emitera u BiH.

"Sindikat je donio odluku da počne sa organizacijom protesta. Počećemo da pripremamo proteste i u tome ćemo trtažiti podršku svih", rekla je potpredsjednik SSR-a u BHRT-u Svjetlana Topalić na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Ona je istakla da je jedan od razloga što još nije određen datum protesta to što se želi dati vremena novom Upravnom odboru BHRT-a da odradi dio posla koji je u njegovom domenu, jer je tek preuzeo dužnost. 

Prema njenom mišljenju, juče usvojene izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojima je do kraja godine produžen sistem naplate RTV takse putem telekom operatera, nije riješenje. 

"Telekomi nisu rješenje zato što sve manje ljudi plaća RTV taksu putem telekoma", naglasila je Topalić. 

Ona je dodala da nije ispunjen nijedan zahtjev ovog sindikata sa protesta upozorenja održanog 27. januara. 

Predsjednik Sindikata Damir Smital rekao je da su u BHRT-u oprema i infrastruktura zastarjeli, a organizacija posla loša. 

"I onaj mali dio digitalne opreme kupljen je na uštrb plata radnika. Već 22 mjeseca radnicima BHRT-a ne uplaćuju se doprinosi za penziono osiguranje. Trenutno se radnicima duguje oko sedam miliona KM što za penzijsko-invalidsko osiguranje, što za neuplaćene poreze", naveo je Smital. 

On je saopštio da su, prema podacima menadžmenta BHRT-a, potraživanja ovog medija od Federalne televizije (FTV) skoro 20 miliona KM, od čega 4,3 miliona za RTV taksu koju je FTV naplatila od građana, a nije uplatila BHRT-u, i 15,7 miliona KM za usluge koje su radnici BHRT-a izvršili za FTV. 

"RTRS za neuplaćenu taksu duguje BHRT-u oko 13 miliona KM", naveo je Smital i upozorio da bi u pitanje moglo da bude dovedeno emitovanje Lige šampiona i Liga Evrope.

Prema njegovom mišljenju, BHRT je potrebna nova reorganizacija, temeljna i poštena sistematizacija, ali, prije svega, kao preduslov svega toga, potrebno je riješiti stabilno finansiranje BHRT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije