Društvo

Pratite nas na Google news

Radnici "Boksita" na poligrafskom testiranju

Radnici "Boksita" na poligrafskom testiranju
Foto: Ilustracija | Radnici "Boksita" na poligrafskom testiranju
N.N.

SARAJEVO - Kompanija Boksit saopštila je na svojoj zvaničnoj stranici da je održano poligrafsko ispitivanje radnika. Kako su naveli, poligrafsko ispitivanje bilo je na dobrovoljnoj bazi i svi koji su pristupili testu potpisali su izjavu da to čine dobrovoljno izuzev nekoliko radnika koji su to odbili.

"Na osnovu dojava koje sam imao, pismenih i usmenih, da se već duže vremena vrši krađa goriva iz mašina i vozila u sektoru 'Rudarstvo', odnosno na rudniku i isto preprodaje, organizovao sam poligrafsko ispitivanje za skoro sve koji rade u sektoru 'Rudarstvo', bilo da su zaposleni u Kompaniji "Boksit" ili kod proizvođača. Poligrafskim ispitivanjem obuhvaćeno je 119 lica i to  54 lica iz Kompanije Boksit a.d. Milići, 21 lice iz Mileks d.o.o. Milići i 44 lica kod proizvođača", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik kompanije Rajko Dukić.

Kako je Dukić naveo, "poligrafska ispitivanja u cijelosti su, odnosno u svim slučajevima, potvrdila ono što je već imao, kao saznanje i u pisanoj formi, kada su u pitanju lica koja su krala i prodavala gorivo" navodeći imena osoba.

Kako je navedeno, troškove poligrafskog testa snosiće osobe na koje se test odnosi, odnosno koja nisu prošla na testu.

"Krađa goriva vršena je u dužem periodu, a odvijala se tako što su vozila u trećoj smjeni, ispravna ili neispravna, dovožena u krug radionice. Gorivo koje je istakano iz vozila u kanistere skladišteno je u posebnu prostoriju sve dok se ne nakupi približno 300 litara a potom prebacivano u kolicima, postoje snimci, do automobila koji su bili parkirani izvan radioničkog kruga. Gorivo je prodavano kod tunela u kanjonu, u Derventi i u Dubnici a kupac je bio i Stanković Aleksandar (priznao da je to radio)", navodi Dukić.

Poručuje da se vrijednost "ukradenog goriva mjeri u desetinama hiljada maraka a u potpunosti će se nadoknaditi od neisplaćenih plata lica koja su krala gorivo, kao i primjenom određenih korektiva za dvadeset sedam rukovodnih i odgovornih lica u Kompaniji, počevši od portira pa do izvršnih direktora, zbog čijih je propusta u radu, odnosno pomanjkanja kontrole došlo do krađe goriva".

Pored gore navedenog, zaposlenim koji su radili u Kompaniji "Boksit" sa 1. augustom ove godine, prestaje radni odnos a protiv istih će se pokrenuti i drugi, Zakonom predviđeni postupci, navodi se u saopštenju.

"Kada su u pitanju lica, koja su radila kod podizvođača, istim se, počevši od 1. avgusta ove godine, zabranjuje ulazak na prostor na kome poslove obavlja sektor Rudarstvo kao i bilo kakvi drugi poslovi vezano za Kompaniju 'Boksit'", navodi se u saopštenju.

"Koristim priliku da skrenem pažnju zaposlenim da ni na poslu ni u privatnom životu ne potežu za tuđim, krasti se ne isplati a crn obraz nikad se ne opra. U Kompaniji postoje mnoga sredstva i načini da se zaštiti imovina i spriječe radnje kojima se nanosi šteta a što je najvažnije i veliki broj zaposlenih savjesnih, odgovornih, moralnih, koji će spriječiti i na određen način pomoći da se racionalno koristi i štiti imovina Kompanije u kojoj rade i od koje žive, a da se na vrijeme otkriju i sankcionišu sve nezakonite radnje", naveo je predsjednik kompanije Boksit Milići Rajko Dukić.

Povodom medijskih natpisa da je više od stotinu radnika preduzeća "Boksit", "Mileks" i firmi koje su podizvođači radova u rudniku boksita podvrgnuto poligrafskom testiranju od strane uprave Kompanije, Ombudsmeni podsjećaju da ovakva praksa ima elemente mobinga jer dovodi do uznemiravanja radnika i izazivanja osjećaja nesigurnosti i straha u radnom kolektivu.

"Istim povodom, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su početkom 2015. godine izdali Preporuku upravi ove Kompanije da preduzme sve neophodne mjere kako bi iz svoje poslovne prakse eliminisali ovakve radnje. U Specijalnom izvještaju koji je sačinjen istim povodom i usvojen od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ukazano je da je poligrafsko testiranje iskorišteno kao metod disciplinovanja radnika, mimo Zakona o radu i drugih opštih propisa koji regulišu oblast radnih odnosa. Ombudsmeni, još jednom, podsjećaju da privredna društva ovakvog kapaciteta moraju sa naročitim stepenom odgovornosti tretirati prava zaposlenih, jer se radi o ostvarivanju važnih egzistencijalnih prava, te prekinuti ovakvu i slične prakse u odnosu Uprave prema radnicima", saopšteno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije