Društvo

Radnici Drvne industrije "Ključ" u bezizlaznoj situaciji

Radnici Drvne industrije "Ključ" u bezizlaznoj situaciji
Foto: N.N. | Radnici Drvne industrije "Ključ" u bezizlaznoj situaciji

KLJUČ - Radnici Drvne industrije "Ključ" iz istoimenog grada, preduzeća koje se već šest godina nalazi u stečaju, nalaze se u bezizlaznom položaju jer se ne rješava njihov radno-pravni status, a veliki broj radnika onemogućen je da ode u penziju.

Prema riječima Dževada Šehića, koji je predstavnik radnika u stečajnom odboru povjerilaca, u posljednje dvije godine potpuno su obustavljene sve aktivnosti u vezi s ovim preduzećem.

Prema njegovim riječima, razlog su nesuglasice između povjerilaca i stečajnog upravnika, a najviše u svemu ispaštaju nekadašnji radnici ove firme. On je dodao kako preduzeće u stečaju dugovanja ima prema 68 nekadašnjih zaposlenika firme.

"Veliki broj radnika ne može biti penzionisan zbog neuplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje, a jedan broj njih je, zbog starosti, izbrisan sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Ti ljudi su danas bez zdravstvenog osiguranja, nisu im isplaćena zaostala dugovanja i praktično su bez ikakvih prava", istakao je Šehić.

Kako saznajemo, imovina koja pripada DI "Ključ", ponuđena je na prodaju u stečajnom postupku, ali je zbog nezainteresovanosti kupaca prodat tek dio zemljišta i objekata. Jedan od razloga loše prodaje je činjenica što kantonalne i lokalne vlasti još nisu donijele novi prostorni i regulacioni plan za područje od oko 50 dunuma, na kojem se prostire ovo preduzeće. Savjetnik premijera USK Jasmin Musić istakao je kako će kantonalne vlasti pokušati posredovati u svemu kako bi se pronašlo rješenje za probleme radnika. DI "Ključ" je u prijeratnom periodu poslovala u sastavu sarajevskog ŠIPAD-a, a u poslijeratnom periodu kao samostalan privredni subjekat. Nekada je ova firma bila okosnica ekonomskog razvitka ključke općine, ali je vremenom, zbog neuspješnih privatizacija i velikih gubitaka, otišla u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije