Društvo

Radnici Elnos Grupe iz Banjaluke i Skoplja odletjeli za Island

Radnici Elnos Grupe iz Banjaluke i Skoplja odletjeli za Island
Foto: N.N. | Radnici Elnos Grupe iz Banjaluke i Skoplja odletjeli za Island

Avion sa radnicima Elnos Grupe je juče ujutro poletio sa Aerodroma Banjaluka u Kopenhagen, a potom za glavni grad Islanda, Rejkjavik.

Čarter let simbolično predstavlja početak gašenja vazdušne barijere između BiH i svijeta od početka pandemije kovid-19, koja je prije dva mjeseca zatvorila aerodrome širom zemlje.

Jučerašnji međunarodni avionski let na relaciji Banjaluka-Kopenhagen-Rejkjavik je sa piste u Mahovljanima realizovan nakon odobrenja Savjeta ministara BiH.

Radnicima Elnosa iz Banjaluke su se u Kopenhagenu priključile njihove kolege iz Sjeverne Makedonije čiji let do Danske se odvio istovremeno kada i avionski prevoz njihovih banjalučkih kolega. Njih ukupno 14 će u narednom periodu nastaviti realizaciju projekta od državnog značaja za najsjeverniju evropsku zemlju-izgradnju novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3.

U pitanju je projekat čije odlaganje za investitora i Elnos Grupu nije bilo opcija. Izgradnja dalekovoda koji će u konačnici biti dug 121 kilometar ima za cilj da podignu nivo stabilnosti elektroenergetske mreže na sjeveru i istoku Islanda.

Elnos Grupa na Islandu posluje pet godina i ovo je za kompaniju sedmi i najveći projekat na ovom tržištu.

Prije mjesec i po dana, na sličan način, čarter letom, grupa od sedam radnika Elnos Grupe je otputovala kako bi nastavila realizaciju projekta u Švedskoj.

U uslovima pandemije upravo je kretanje stanovništva definisano kao rizično i potencijalno opasno, pa smo svako kretanje zaposlenih Elnos Grupe realizovali nakon testiranja na kovid-19 i isključivo u kontrolisanim sredstvima prevoza. Elnos Grupa poslove obavlja na elektroenergetskim objektima od državnog značaja za zemlje u kojima radimo, zbog čega smo od početka pandemije korona virusa brzom reakcijom, koristeći avionski prevoz za radnike i kamionski za opremu i mehanizaciju, blagovremeno izvršili prebacivanje ljudi i mehanizacije na potrebne lokacije širom Evrope.

O Elnos Grupi:

Elnos Grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku sa sjedištem u Banjaluci koji zapošljava više od 500 radnika i posluje u 11 zemalja u Evropi (BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Islandu). Kompanija smo specijalizovana za inženjering u elektroenergetici, a mnogobrojni projekti izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije, svrstali su nas u red vodećih kompanija za objekte do 400 kV (elektrane, elektroenergetske mreže, infrastrukturne projekte i industriju).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije