Društvo

Radnici "Zenicatransa" ponovo počinju štrajk glađu

Radnici "Zenicatransa" ponovo počinju štrajk glađu
Foto: Ilustracija | Radnici "Zenicatransa" ponovo počinju štrajk glađu

SARAJEVO - Grupa radnika "Zenicatransa - prevoz putnika" ponovo će danas početi štrajk glađu do ispunjavanja njihovog zahtjeva za stabilno poslovanje preduzeća i bolje uslove rada.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan rekao je da će se u 15.00 časova zatvoriti u holu stanice i nastaviti štrajk glađu.

"Za sada je štrajk najavilo njih dvadesetak, koliko ih je bilo u štrajku od 7. do 11. januara, a vjerovatno će im se pridružiti još nekoliko naših radnika", rekao je Sarvan.

On će sutra pred Opštinskim sudom u Zenici, po tužbi Gradske uprave Zenice, obrazlagati situaciju zbog čega su već 20 dana blokirali stanicu.

Radnici "Zenicatransa" od 30. decembra drže u blokadi autobusku stanicu u Zenici nakon što im je Poreska uprava blokirala račun, pa nisu mogli točiti gorivo u autobuse niti primiti plate i tople obroke.

Gradsko vijeće Zenice nije usvojilo budžeta za ovu godinu, čiji je prijedlog prošle sedmice gradonačelnik Fuad Kasumović drugi put povukao, jer odbornici SDA, A-SDA i SBB-a nisu bili spremni da podrže budžet bez amandmana kojim se predviđa da "Zenicatransu", od oko 6,3 miliona KM suficita iz prošle godine, dodijeli tri miliona KM, prenose federalni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije