Društvo

Pratite nas na Google news

Radnici pali sa pločom

Radnici pali sa pločom
Foto: Velibor Tripić, Vladimir Stojaković | Radnici pali sa pločom
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Čuo sam jak, tup udar, i lomljavu, a zatim sam shvatio da su trojica građevinaca sa nekoliko metara visine pala zajedno sa betonskom pločom koja se ispod njih obrušila, a koja dijeli prizemlje i prvi sprat.

To je "Nezavisnim" danas ispričao mještanin Ulice Ive Andrića u Banjaluci, gdje je dan ranije došlo do nezgode na izgradnji stambeno-poslovne zgrade, koju podiže banjalučka firma "GM gradnja".

Po našim saznanjima, povrijeđeni su Duško Vukobrat (33) iz Prijedora, Zdravko Drljača (66) iz Banjaluke i Rajko Ćopić (52) iz Novog Grada, i svi su nakon ukazane ljekarske pomoći pušteni na kućno liječenje.

Jedan od stanara kaže da je, navodno, jedan od povrijeđenih radnika pri padu ostao zakačen da visi na stubu, te da su ga spustili uz pomoć dizalice.

"Vidio sam da su jednom od njih ljekari Hitne pomoći stavili onu kragnu oko vrata, vjerovatno da bi spriječili ozbiljnije povređivanje. Ljekari su mu pomogli da uđe u vozilo. Ostala dvojica sama su ušla u sanitet", priča mještanin.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS naveli su da su u 16.35 sanitetskim vozilom Službe hitne medicinske pomoći Banjaluka u Hitnu prijemnu hiruršku ambulantu dovezena tri pacijenta.

"Z.D. je zadobio povredu lijevog skočnog zgloba. R.Ć. ima iščašenje lijevog stopala, kontuzije lijevog lakta, lijevog kuka i lumbalne kičme. D.V. je zadobio kontuzije grudnog koša, karlice i abdomena", kazali su "Nezavisnim" iz UKC RS.

U toj zdravstvenoj ustavnovi potom su obavljene sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure.

"Svi pacijenti su nakon zbrinjavanja pušteni na kućno liječenje  istog dana u 18 časova", naveli su iz UKC RS.

Dragan Grbić, direktor firme "GM gradnja", kaže da  se u fazi izvođenja radova, u tehnologiji betoniranja, obrušio dio armiranog betonskog platna. "Srećom, nije bilo teže povrijeđenih, što je najbitnije. U pitanju su ogrebotine", naglasio je Grbić, te dodao da je za nezgodu, uz ljudski faktor, vjerovatno kriv i repromaterijal koji je korišten.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su da su policajci intervenisali oko 16.20, te da su izvršili uviđaj, gdje je na gradilištu, kako je saopšteno, usljed izlijevanja betona došlo do pucanja stubova, a zatim i do urušavanja ploče.

"Policijski službenici nastavljaju preduzimanje potrebnih mjera i radnji radi utvrđivanja svih činjenica", kazali su iz policije, uz napomenu da je o svemu obaviješten i dežurni tužilac, te da je uviđaju prisustvovao i nadležni inspektor Inspektorata RS.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su nam rekli da je republički inspektor rada započeo inspekcijsku kontrolu na ovom gradilištu, a gdje je došlo do urušavanja betonske ploče.

"On je zabranio dalje izvođenje radova dok se ne utvrdi činjenično stanje. Kontrola je nastavljena i u utorak, gdje je u popodnevnim satima dozvoljeno preduzimanje mjera na sanaciji i uređenju gradilišta, u cilju nastavka daljih radova", rekli su iz Inspektorata RS.

Izgradnja ovog objekta počela je u aprilu.

Statistika Republičke inspekcije rada za 2017.

  • 1.240 kontrola obavljeno iz oblasti zaštite na radu
  • 443 mjere izrečene poslodavcima
  • 127 naloga izdato, u vrijednosti od 220.350 KM
  • 40 odsto kontrola rezultiralo otkrivanjem propusta
  • 9 prekršajnih prijava podneseno sudovima
  • 3 povrede na radu sa smrtnim ishodom

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije