Društvo

Radnici prijete protestom da bi sačuvali direktoricu

Radnici prijete protestom da bi sačuvali direktoricu
Foto: Arhiva | Radnici prijete protestom da bi sačuvali direktoricu

GORAŽDE - Pogon kompanije UNIS "Ginex" u Goraždu mogao bi obustaviti proizvodnju ukoliko Vlada FBiH odluči da smijeni direktoricu Muneveru Fočo.

Stav je ovo Sindikalne organizacije privrednog društva UNIS "Ginex" iz Goražda, koji navode da su dobili saznanja da će Vlada FBiH na sljedećoj sjednici, zakazanoj za danas, razmatrati smjenu direktorice ovog preduzeća.

Ova kompanija, koja se bavi proizvodnjom i prometom hemikalija, pripalnih i inicirajućih sredstava, a broji 706 radnika, je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH sa 51 odsto dionica, dok je 49 odsto javno upisanih dionica.

Kako je navedeno u saopšenju rukovodilaca organizacionih jedinica ove kompanije i Sindikalne organizacije UNIS "Ginexa", oni od Vlade i premijera FBiH traže da prije donošenja bilo kakve odluke o smjeni direktorice ili Uprave ove kompanije javno obrazlože razloge za ovakvu odluku.

Kako su naveli, ova kompanije je tokom prošle godine zabilježila najbolje rezultate u 70 godina dugoj istoriji poslovanja, povećavajući obim poslovanja za 53,1 odsto u odnosu na 2020. godinu.

"UNIS 'Ginex' je jedan od vodećih proizvođača inicijalnih kapisli za municiju za malo oružje u svijetu", navodi se u saopštenju ove kompanije.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Elmir Vranj, predsjednik Sindikalne organizacije ove kompanije, radnici nemaju nikakvih problema s Upravom firme ili direktoricom te smatraju da je u pitanju politička igranka.

"S obzirom na to da je izborna godina, ovo je prilika da se pripreme radna mjesta za politički podobne radnike", rekao je Vranj, dodajući da ako danas Vlada FBiH ne povuče odluku o smjeni direktorice, doći će do obustave proizvodnje.

"Nećemo štrajkovati, već ćemo obustaviti proizvodnju zbog nezadovoljstva jer je planirana smjena direktorice. Napravićemo obustavu proizvodnje kao protest", kazao je Vranj, dodajući da se radnici nadaju da do toga neće ni doći.

"Vlada ne može navesti razlog zbog kojeg želi smjenu. Zbog toga smo se obratili medijima i nadležnim institucijama, da ne bude kasnije da niko nije reagovao. Nećemo dozvoliti da oni rade šta hoće", naveo je Vranj za "Nezavisne".

Munevera Fočo, direktorica ove kompanije, za "Nezavisne novine" je rekla da je informaciju da će Vlada FBiH razmatrati njenu smjenu dobila od predsjednika Nadzornog odbora ove kompanije te da joj je on kazao da je bezuspješno pokušao da spriječi njenu smjenu.

"Od strane drugog čovjeka Nadzornog odbora sam saznala da će Vlada dati saglasnost za moju smjenu. Zadužio je mog sekretara da bude neutralna strana u ovoj priči. Imenovaće se v.d. direktora te će biti raspisan javni konkurs", rekla je Fočo, dodajući da je ponosna na ovu firmu, kao i na saradnike i radnike.

"Mojom smjenom se vjerovatno šalje poruka da se ne ispunjavaju neke želje onih koji donose odluke", navela je Fočo, ne želeći da komentariše navode Sindikata da je u pitanju politička igranka, jer, kako je istakla, ona je prije svega privrednica.

"Ova kompanija je atraktivna za mnoge stvari, atraktivna je kao firma koja je profitabilna, kao firma koja ima dovoljno novca na računu, ima privlačan proizvod za tržište. Kome se priprema mjesto i s kojom namjerom - ne mogu to tvrditi", kazala je Fočo, ističući da se i sama pita koji su tačno mogući razlozi za njenu smjenu, ali navodi da se u BiH takve stvari rade i bez razloga.

Kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, v.d. direktora ove kompanije bi mogao biti Hasan Tafro, izvršni direktor za proizvodnju UNIS "Ginex".

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nismo dobili odgovor od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije