Društvo

Radno vrijeme prilagoditi vremenskim uslovima

Radno vrijeme prilagoditi vremenskim uslovima
Foto: Arhiva | Radno vrijeme prilagoditi vremenskim uslovima

BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je danas da poslodavci prilagode poslovanje nastupajućim temperaturama vazduha da bi zaštitili zdravlje zaposlenih i da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima.

Iz Ministarstva su istakli da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika.

U saopštenju je napomenuto da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni u kojim bi takvim uslovima poslodavci trebalo da obustave rad jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika.

Međunarodni standard ISO 7243, dodaju, definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

Iz Ministarstva apeluju da poslodavci primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu, da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje da bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Ministarstvo navodi i da su u skladu sa navedenim standardom, u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa, koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom u uslovima visoke temperature predviđeni načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove, kao i preporuke za poslodavce i radnike u vezi sa prevencijom, koje će pomoći da se rizik od izloženosti velikim vrućinama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije