Društvo

Radojičić: Nastavljaju se kontrole svih subjekata u poslovnoj zoni "Incel"

Radojičić: Nastavljaju se kontrole svih subjekata u poslovnoj zoni "Incel"
Foto: N.N. | Radojičić: Nastavljaju se kontrole svih subjekata u poslovnoj zoni "Incel"

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da inspekcija nastavlja kontrole svih subjekata na prostoru Poslovne zone "Incel".

Radojičić je naveo da je po nalogu inspekcije urađen vanredni ljekarski pregled radnika firme "BC metal" kojim je utvrđeno da kod određenog broja radnika postoje visoke koncentracije određenih toksičnih materija u krvi.

On je naglasio da, kada je riječ o liječenju radnika, dalje treba da postupe organi zdravstvene zaštite.

"To ne treba miješati sa slučajem piralen. Riječ je o jednoj fabrici u Poslovnoj zoni `Incel` koja se bavi hemijskim poslovima i štetnim materijama. Očito je da radnici koji su tu radili nisu bili dovoljno zaštićeni i nisu imali mjere zaštite na radu", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanje ko je dozvolio da u naselje Borkovići bude dovežen otpad iz Poslovne zone "Incel" i šta će grad uraditi kada je riječ o tome, Radojičić je rekao da inspekcija radi svoj posao po prijavi, a ukoliko bude prijavljen neki od takvih događaja, kao što je izvoženje zemljišta, inspekcija izlazi na teren i uzima uzorke.

"Hemijskom analizom biće utvrđeno o kakvoj vrsti zemljišta je riječ, odakle je dovezeno i ko ga je prevozio. Taj postupak je u toku onog momenta kada je prijavljeno, a prvo je prijavljeno medijima, pa onda gradu", naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, odvoz zemljišta i otpadnog materijala sa raznih gradilišta u gradu uvijek se radi na isti način.

"Kada se inspekciji prijavi da je nešto nedozvoljeno ili je eventualno štetno, onda ona izlazi na teren. U ovom slučaju je prvo prijavljeno medijima, pa onda inspekciji i mi to sada utvrđujemo", rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka Janko Kecman rekao je ranije da su teški metali pronađeni u krvi 23 od 29 radnika Firme "BC Metal", koja se nalazi u banjalučkoj Poslovnoj zoni "Incel".

"Na preglede je poslato 29 zaposlenih `BC Metala` koji rade na lokaciji u `Incelu`, od kojih su 23 dobila loše nalaze. To su radnici u proizvodnji, a u krvi su im pronađeni teški metali poput olova, cinka i žive u većoj količini od dozvoljene. Ta količina zavisila je od toga koliko ko dugo radi i na kojoj poziciji", kaže Kecman.

On je dodao da samo šest radnika koji se bave kancelarijskim i upravljačkim poslovima nije bilo otrovano teškim metalima, zbog toga što nisu došli u dodir sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije