Društvo

Radojičić: U planu obnova 17 škola i vrtića

Radojičić: U planu obnova 17 škola i vrtića
Foto: N.N. | Radojičić: U planu obnova 17 objekata i vrtića

Sedamnaest škola i vrtića biće izgrađeno ili obnovljeno ove godine, u šta će biti uloženo oko 6,5 miliona KM, rekao je gradonačenik Igor Radojičić danas nakon sastanka s predstavnicima osnovnih škola, Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Dodao je da je u planu i obnova još tri škole o kojima se tek razgovara.

"Kroz Program energetske efikasnosti koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, a implementira ga Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, više od 2,4 miliona KM se izdvaja za rekonstrukciju dvije velike škole 'Zmaj Jova Jovanović' i 'Branko Ćopić'", rekao je Radojičić te dodao da će u renoviranje samo jedne od ovih škola biti uloženo 1,7 miliona KM.

"Kroz Ministarstvo prosvjete i kulture RS biće sanirana škola 'Petar Kočić' u Stričićima, kao i škola 'Branislav Nušić' i dio Ekonomske škole", kazao je Radojičić.

Naveo je da će grad za obnovu škola i vrtića izdvojiti 2.450.000 KM.

Dodao je da kada je riječ o vrtićima, u izgradnji su potpuno novi objekti na Petrićevcu i nastavak "Kolibrija", radiće se i na proširenje "Ježeve kućice", energetsko utopljavanje vrtića "Neven" i "Naša djeca", te novi vrtić u Kuljanima.

"Kada se sve sabere, uz preuzimanje vrtića 'Anđelak' od Srpske pravoslavne crkve, to znači oko 500 novih mjesta u predškolskim objektima u različitim fazama gradnje", istakao je Radojičić.

Sastanku je prisustvovala i Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je rekla da će ove godine biti izdvojeno 1,3 miliona KM za obnovu osnovnih i srednjih škola, a biće rekonstruisano 67 osnovnih škola u RS.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da je dosad znantno uvećan kapacitet vrtića na području grada.

"To znači između 600 i 700 novih mjesta u vrtićima, šest ili sedam novih objekata, a u više starih i dotrajalih objektima poboljšani su uslovi boravka naših najmlađih sugrađana", navela je ona.

Dijana Bogdanović, direktorica OŠ "Zmaj Jova Jovanović", rekla je da će ova škola, jedna od najstarijih na području grada, otvorena 1924. godine, biti značajno obnovljena.

"Nastavno osoblje ove škole, ali i roditelji i djeca već dugo čekamo obnovu ove škole. Na sadašnjoj lokaciji se škola nalazi od 1971. godine i drago nam je što su nadležni prepoznali da ovaj objekat zaslužuje kompletnu sanaciju", rekla je Bogdanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije