Društvo

Radojičić: Za opremu strukovnih škola 100.000 KM

Radojičić: Za opremu strukovnih škola 100.000 KM
Foto: N.N. | Radojičić: Za opremu strukovnih škola 100.000 KM

BANJALUKA - Grad Banjaluka prvi put će ponuditi 100.000 KM srednjim strukovnim školama koje će moći da se prijave na javni poziv za nabavku opreme za učeničku praksu, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić, otvarajući Sajam zanimanja na kojem će se predstaviti oko 15 banjalučkih srednjih škola.

Radojičić je napomenuo da gotovo sve stručne škole imaju problem kada je riječ o nabavci opreme za praksu, ističući da su sredstva za ovu vrstu podsticaja planirana rebalansom budžeta koji će se sutra naći na sjednici gradske Skupštine.

On je naveo da u Banjaluci postoji disbalans između onoga što je u ponudi na tržištu radne snage i onoga što je potrebno privredi.

"Veliki je broj nominalno nezaposlenih na birou, a istovremeno je sve veći deficit pojedinih zanimanja", rekao je Radojičić.

On je ukazao da na tržištu postoji nekoliko hiljada ekonomista, gimnazijalaca i drugih uglavnom administrativnih zanimanja.

"Zato smo sa poslodavcima odlučili da preduzmemo nekoliko koraka, od kojih je jedan i ovaj sajam, da učenicima završnih razreda osnovnih škola bude predstavljena ponuda, prije svega, stručnih škola i mogućnosti zapošljavanja. Prvo pitanje koje nam investitori postave kada dođu jeste da li imamo dovoljno radne snage. Za rad u fabrici obuće sigurno nemamo", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti namjeravaju i da do kraja godine završe reorganizaciju Radničkog univerziteta, koji bi bio neka vrsta centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, saopšteno je iz Gradske uprave.

Organizatori Sajma zanimanja su Gradska uprava i Unija udruženja poslodavaca u partnerstvu sa Omladinskim komunikativnim centrom.

Radojičić: Pozicionirati grad na regionalnoj mapi

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je cilj današnjeg okruglog stola pod nazivom "Planiranje održive mobilnosti" da se Banjaluka pozicionira na regionalnoj mapi u više različitih oblasti.

Radojičić je u obraćanju učesnicima okruglog stola rekao da grad Banjaluka trenutno radi na nekoliko strateških dokumenata u kojima je veoma zastupljeno pitanje saobraćaja i mobilnosti.

"Cilj nam je da Banjaluka bude otvoren i prijateljski grad kao regionalni centar, grad povoljnog poslovnog okruženja, pametni i zeleni grad. Do kraja godine trebalo bi da dobijemo prvi akcioni plan Banjaluke kao zelenog grada", naveo je Radojičić.

On je kao važne segmente istakao i razvoj sporta i kulture, podsjećajući da je Banjaluka ove godine ponijela titulu Evropskog grada sporta, saopšteno je iz Gradske uprave.

"U fazi smo kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine", rekao je Radojičić.

Okrugli sto, koji je okupio više od 60 učesnika iz BiH i zemalja regiona, organizuju mreža "CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa" i grad Banjaluka.

Koordinator mreže CIVINET Srđan Škunca rekao je da je ovo udruženje regionalnog karaktera, koje broji 150 članova, najbrojnije udruženje ovog tipa u Evropi.

"Bavimo se mobilnošću, prenosom dobrih praksi, održivim razvojem i svim segmentima koji podrazumijevaju napore da naše gradove učinimo boljim mjestima za život i rad", istakao je Škunca.

Učesnici okruglog stola govoriće danas o tome šta je plan održive mobilnosti i koje novosti donosi, o trajno održivoj mobilnosti, primjerima održive mobilnosti u LJubljani, primjerima i planovima Banjaluke, predstavljanju Evropske sedmice mobilnosti i sistema javnih bicikala u urbanim sredinama.

Grad Banjaluka će u ovoj godini, uz već realizovani "bajk šering" sistem, sprovesti niz projekata iz oblasti održive mobilnosti, poput postavljanja punjača za električna vozila, uvođenja turističkog vozića na Banj brdu, projektovanja i izgradnje dodatnih biciklističkih staza i traka, obilježavanja Sedmice mobilnosti u septembru i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije