Društvo

Radončić: BiH ne smije postati parking za migrante

Radončić: BiH ne smije postati parking za migrante
Foto: N.N. | Radončić: BiH ne smije postati parking za migrante

BIHAĆ - Od BiH se ne smije napraviti parking za migrante, te se mora tačno procijeniti broj koji može primiti USK, ali i drugi dijelovi zemlje, izjavio je danas ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je boravio u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, te je tom prilikom u Bihaću, s predstavnicima Vlade USK i nadležnih institucija, razgovarao o migrantskoj krizi s kojom se već duže od dvije godine suočava ovaj kanton.

Radončić je istakao kako je ohrabrio rukovodstvo Unsko-sanskog kantona da istraje u mjerama u kojima je sigurnosni aspekt građana BiH najbitniji.

"Do sada smo imali neravnomjerno raspoređen teret migrantske krize i najviše je trpio Unsko-sanski kanton. Stvari se moraju postaviti drugačije, Ministarstvo za ljudska prava BiH mora preuzeti humanitarni teret ove krize, a ne da se kriju po kancelarijama kao što je bio slučaj u prethodne dvije godine. Ovo nije igra ping-pong i prioriteti se moraju znati, a na prvom mjestu su sigurnost i briga o našim građanima, pa potom o migrantima", kazao je Radončić.

On je istakao kako se u narednom periodu mora pristupiti izmjeni određenih zakonskih rješenja kako bi borba protiv migrantske krize bila efikasnija. "Ne možemo biti ruta koju će migranti shvatati kao najpovoljniju, najkomotniju i najjeftiniju varijantu. Moramo braniti pravo naših građana da se osjećaju bezbjedno i slobodno", zaključio je on.

Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je kako se radi o vrlo važnoj posjeti i da se razgovaralo o tome da upravljanje migrantskom krizom strateški preuzme država, te da se odvoje humanitarni i sigurnosni aspekt krize. "Upoznao sam Radončića o toku dosadašnje migrantske krize u kojoj je naš kanton iznio cjelokupan teret i osvjetlao obraz čitave države", istakao je Ružnić. Prema njegovim riječima, razgovaralo se i o zatvaranju centara za prihvat migranata "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši, te o potrebi da se migranti izmjeste van naseljenih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije