Društvo

Rajčević: Radostan dan zbog povratka studenata

Rajčević: Radostan dan zbog povratka studenata
Foto: Srna | Rajčević: Radostan dan zbog povratka studenata

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je povratak oko 70 državljana Srpske i BiH iz Rusije za sve radostan dan, jer su među njima i brojni studenti koji predstavljaju budućnost Republike.

"Uspjeli smo da autoritetom, angažmanom i inicijativom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te organizacijom Vlade Srpske i Ministarstva za evropske integracije i regionalnu saradnju, organizujemo ovaj humanitarni let kojim smo istovremeno evakuisali državljane Rusije iz BiH i naše državljane koji su se u vrijeme pandemije virusa korona zatekli u Rusiji", rekao je Rajčević novinarima.

On je rekao da je među 72 državljanina BiH, koji su se danas vratili kućama, 35 studenata kojima je na Aerodromu Banjaluku zaželio dobrodošlicu i srećan povratak u Republiku Srpsku.

"NJihov organizovani povratak je najbolji pokazatelj onoga što Vlada radi u vremenima globalnih kriza, odnosno da vodi brigu o svojim državljanima koji su izvan granica Srpske. Organizovati ovaj let nije bilo jednostavno zbog komplikovanih procedura", rekao je Rajčević koji je na Aerodromu Banjaluka večeras dočekao avion "Er Srbije" kojim su državljani Srpske i BiH doputovali.

Anđela Radovanović, koja studira u Rusiji i stipendista je Fonda "Milan Jelić", izrazila je zadovoljstvo zbog povratka kući na čemu se posebno zahvalila srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Vladi Srpske.

Ona je rekla da je kriza sa virusom u Rusiji počela prije dva mjeseca, a granice su bile zatvorene.

"Što se tiče studiranja, sve će do kraja godine biti onlajn, a u septembru, nadam se, vratiću se na studije u Moskvu", rekla je Radovanovićeva.

Zlatan Prešić, koji radi na jednom od univerziteta u Sankt Peterburgu, izrazio je zadovoljstvo zbog povratka kojeg nije bilo lako izvesti zbog pandemije koja je u Rusiji na vrhuncu.

"Ovo je dar od Boga, ali i Vlade Srpske i Milorada Dodika koji je čovjek iz naroda i koji pomaže narodu. Svi smo srećni što se vraćamo kućama nakon dva mjeseca i mislim da će to ovi ljudi znati da cijene", rekao je Prešić nakon što su avion iz Rusije dočekali i brojni članovi porodica putnika.

Na ovom letu je bilo i oko 70 državljana Srbije, koji će dalje nastaviti put za Beograd.

Sa banjalučkog Aerodroma ranije danas je poletio avion "Er Srbije" za Moskvu i njime su se u Rusiju vratili državljani te zemlje koje je pandemija virusa korona zatekla u Srpskoj i BiH.

Ovi humanitarni letovi organizovani su na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kome se ranije obratila grupa građana, uglavnom studenti iz Srpske i njihovi roditelji, za pomoć u organizaciji njihovog povratka iz Rusije u Srpsku.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je poseban avio-prevoz s obzirom da su privremeno obustavljeni komercijalni letovi iz Rusije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije