Društvo

Rajčević uručio dokumente roditeljima prve "eBebe" u Srpskoj

Rajčević uručio dokumente roditeljima prve "eBebe" u Srpskoj
Foto: N.N. | Rajčević uručio dokumente roditeljima prve "eBebe" u Srpskoj

Danas je u Doboju promovisan informacioni sistem "eBeba" koji omogućava lakši upis novorođenčadi u matičnu evidenciju. Prva zdravstvena ustanova u Srpskoj, u kojoj će biti primijenjen, jeste dobojska Bolnica "Sveti apostol Luka".

Sofija Zekić iz Doboja prva je beba koja je lična dokumenta dobila elektronskim putem. Roditeljima je treće dijete, pa znaju kakve su procedure prolazili ranije.

Majka Suzana Zekić kaže da im je veliko zadovoljstvo što njihova beba otvara ovako značajan projekat.

- S obzirom na to da nismo baš mala ekipa i da Sofija ima dva starija brata, ovo nam je velika olakšica - navela je Zekićeva.

Procedura za dobijanje prvih dokumenata novorođenčeta je jednostavna, brza i besplatna. Sve se završava u porodilištu.

- Sama procedura počinje odmah po dolasku majke u porodilište gdje se uzimaju početni podaci od nje, unose u program, a kada se izvrši porođaj onda se unose i podaci o samoj bebi - pojasnio je direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, koji je uručio prve dokumente za novorođenu bebu Sofiju, rekao je da je riječ o kapitalnom projektu, koji je kreiran i realizovan samo sa jednim ciljem, a to je da se roditeljima olakša upis novorođenčeta u potrebne evidencije.

- Dijete se automatski evidentira za zdravstveno osiguranje i svi podaci o osiguranju, evidentiranju u matične evidencije i sistem MUP-a i sve to zajedno dolazi na adresu roditelja, potpuno besplatno - rekao je Rajčević.

Osim Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, u projekat su uključena ministarstva unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite, Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave. Matična služba u Doboju spremno je odgovorila na nove izazove.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić istakao je da će ovaj sistem donijeti veliko olakšanje roditeljima.

- Grad Doboj prvi je koji je počeo sa projektom "eBeba", a siguran sam da će ovaj projekat zaživjeti u čitavoj Republici Srpskoj - rekao je Јerinić.

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 800.000 KM, a informacioni sistem "eBeba" je u vlasništvu Republike Srpske. U svim bolnicama u Srpskoj trebalo bi da bude u funkciji do kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije