Društvo

Ramazanski bajram dočekan molitvom širom BiH (FOTO)

Ramazanski bajram dočekan molitvom širom BiH (FOTO)
Foto: Fena | Ramazanski bajram dočekan molitvom širom BiH (FOTO)

SARAJEVO, MOSTAR, TUZLA, ZENICA –Muslimani u BiH i širom svijeta molitvom su dočekali Ramazanski bajram, kojim se obilježava kraj ramazana, odnosno mjeseca posta.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio Husein Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH.

Istakao je da je Bajram praznik radosti i da ga treba provesti veselog lica i otvorenog srca sa porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama.

"Prošao je ramazan, mjesec Alahove milosti, oprosta i spasa od patnji u vatri. Sinoć smo ga pomalo sa sjetom ispratili i oprostili se od sijaset dobra koje nam je on donio. Jutros smo iznimno radosni, jer smo dočekali Bajram", kazao je Kavazović na početku obraćanja, prenosi Fena.

Poželio da svi budu obuhvaćeni radošću, kao i da je put vjernika put dobra.

"Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugome muslimanu na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći", poručio je Kavazović i podvukao da u međusobnim odnosima nastojmo savladati srdžbu i praštati jedni drugima, jer je u praštanju snaga pojedinca i mir u zajednici.

Centralna bajramska svečanost održana je i u Tuzli, u džamiji "Kralj Abdullah", a muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je, između ostalog, poručio da su duše vjernika u ovom blistavom bajramskom danu ispunjene radošću, mirom i zadovoljstvom.

Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji, a mostarski muftija Salem ef. Dedović je pozvao vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s ličnim mogućnostima i preuzimati obaveze.

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama održana je jutros u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji u Zenici,  a muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, u svom obraćanju vjernicima je istakao kako se muslimani raduju dolasku ramazana, ali i dolasku Bajrama.

"Bajram je izraz Allahovog obećanja da će trud biti nagrađen, da će uloženo biti vraćeno, da će dobrota biti vrednovana", kazao je Dizdarević, koji je podsjetio i na stradanja Plaestinaca u Gazi.

Kontinuitano i pred očima cijelog svijeta, podvukao je, dešavaju se teški "zločini nad civilima, ženama i djecom".

Istina je, dodao je, kako "sila Boga ne voli", niti se uzda u Boga, nego samo u svoju moć i svoju silu i podsjetio da se ne smije zaboraviti da ni "Bog ne voli silu".

"Drevna poslovica veli da se mačem može svijet osvojiti, ali se na maču ne može sjediti. Želi se kazati da sila i moć mogu donijeti pobjedu, ali dugotrajnu vlast može osigurati samo pravda",  kazao je Dizdarević.

Ramazanski bajram, jedan je od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon jednomjesečnog ramazanskog posta i slavi se tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze groblja, a treći dan je predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije