Društvo

Ramić obećao podršku održivom povratku

Ramić obećao podršku održivom povratku
Ramić obećao podršku održivom povratku

SREBRENICA - Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH /FBiH/ Edin Ramić istakao je danas u Srebrenici da je prioritet ovog ministarstva podrška održivom povratku u srebreničkoj opštini.

"Institucionalno ćemo pružiti pomoć Srebrenici i podršku projektima saniranja posljedica od prošlogodišnjih poplava i klizišta, a zatim ćemo finansirati rekultivaciju većih površina zapuštenog poljoprivrednog zemljišta da bi ga povratnici mogli početi obrađivati i time obezbjeđivati održivost povratka", rekao je novinarima Ramić nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Ćamilom Durakovićem. 

Ramić je pojasnio da će, u okviru svojih mogućnosti, ovo ministarstvo pružiti pomoć preduzetnicima koji će zaposliti povratnike, kao i povratnicima koji žele pokrenuti vlastiti biznis i time otvarati radna mjesta, zapošljavati svoje članove porodica ili druge povratnike.

"Ovdje je došlo do ekonomskog oporavka, oživljavanja poljoprivrede i otvaranja proizvodnih kapaciteta u kojima zaposlenje dobijaju novi radnici i mi ćemo taj proces podržavati", obećao je Ramić.

Duraković je rekao da je ovo federalno ministarstvo i do sada pružalo značajnu pomoć Srebrenici u obnovi puteva i kuća, ali i povratnicima u obezbjeđivanju poljoprivredne mehanizacije, sjemena, stoke i druge pomoći da bi povratak u ovu sredinu bio održiv.

"Kreirali smo novi koncept zapošljavanja, a to je izgradnja proizvodnih hala koje dajemo na korištenje zainteresovanim firmama da bi u njima pokrenule proizvodnju i zaposlile nove radnike, te plaćale zakonske doprinose. Tako je lani u srebreničkoj privredi otvoreno 200 novih proizvodnih radnih mjesta i taj trend se nastavlja", rekao je Duraković.

On ističe da zapošljavanje podstiče povratak i dovodi do pomirenja Bošnjaka i Srba koji zajedno rade u firmama.

Duraković očekuje da će federalno Ministarstvo za raseljene i izbjegle osobe pružiti podršku izgradnji i opremanju nekoliko proizvodnih pogona koji se grade u srebreničkoj opštini da bi se ti projekti na vrijeme realizovali i u njima zaposlili novi radnici, čime se najbolje stimuliše razvoj sredine, povratak u ovu opštinu, te ostanak stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije