Društvo

Raste ponuda, ali i cijene stanova za izdavanje: Dvokrevetna soba u Banjaluci i do 300 KM

Raste ponuda, ali i cijene stanova za izdavanje: Dvokrevetna soba u Banjaluci i do 300 KM
Foto: Velibor Tripić | Raste ponuda, ali cijene stanova za izdavanje: Dvokrevetna soba u Banjaluci i do 300 KM

BANJALUKA - Sa početkom školske godine, a uskoro i predavanja na fakultetima, porasla je ponuda stanova za izdavanje, čije su cijene naročito paprene u Banjaluci i Sarajevu, međutim ni cijene u ostalim gradovima mladima ne idu naruku.

Veći stanovi se uglavnom izdaju po sobama, a sobe po krevetima, pa cijena jednog trosobnog stana ili sprata kuće u blizini fakulteta u Banjaluci prelazi 700 KM mjesečno. Kada se tome dodaju režije, stanodavci u ovom periodu zadovoljno trljaju ruke.

Dvije novinarke "Nezavisnih" prelistavši oglase, obišle su nekoliko stanova u banjalučkim naseljima Borik, Rosulje, Starčevica i Obilićevo, što su trenutno najtraženije lokacije, a kasnije i ostala naselja.

Prva lokacija bio je stan u naselju Starčevica, tačnije Rebrovac, koji ima tri fizički odvojene prostorije, plus zajedničku mini-kuhinju i kupatilo. Dvije cimerke tražile su još dvije djevojke sa kojima bi dijelile stan, te smo provjerili koliko bi nas koštao takav smještaj.

Pošto su dvije djevojke već zauzele manje sobe, ostalo nam je da podijelimo jednu veću,  sa dva kreveta, a ona nas košta 150 KM po krevetu, dakle 300.

"Mi plaćamo po 200 jer smo same, a vi ćete manje jer dijelite sobu. Režije su oko 160 KM, i njih dijelimo na četiri dijela", objasnile su nam potencijalne cimerke.

Na stanu, koji pritom nije renoviran, i ima dotrajao namještaj, prema ovoj računici, gazda zaradi 700 KM mjesečno, dok stanari dodatno plate račune.

Slična situacija je bila i u drugim stanovima koje smo obišli jer su jednokrevetne sobe 180 - 220 KM, dvokrevetne 120 - 150, a cijena jednosobnog stana od oko 40 kvadrata iznosi 300 - 550 KM plus režije.

Kako su nam objasnili u firmi "Fakom", koja se bavi nekretninama, cijena zavisi od uslovnosti stanova i lokacije, a prosječan jednosoban stan u Banjaluci košta maksimalno 550 KM plus režije, a cijene su više u Sarajevu, dok su u ostalim gradovima povoljniji.

"Kao i za prodaju, tako su i za najam stanovi povoljniji u naseljima Lazarevo i Lauš", kažu u ovoj firmi.

Uputili smo se u Kosovsku ulicu u naselju Lauš, gdje se sprat kuće nudio za 200 KM, s tim da se grije na drva ili struju.

Ova lokacija prilično je udaljena od fakulteta i nema direktnu autobusku liniju do njih, već do centra, a pritom je i autobusko stajalište prilično udaljeno od kuće,  koja je inače mnogo uslovnija od stanova.

U Lazarevu su nas prilično iznenadile cijene stanova koje se nisu mnogo razlikovale od onih koje su bliže gradu, jer kada se kupi đačka mjesečna karta i plate režije cijene su otprilike slične.

"Zbog vojske koja se naseljava uz kasarnu 'Kozara', ovdje su takođe stanovi precijenjeni. Mi evo plaćamo dvosoban stan 230 KM, ali kupujemo 10 metara drva i plaćamo struju, vodu, odvoz smeća, internet i kablovsku pa nas stan izađe preskupo", ispričala nam je podstanarka u Šumadijskoj ulici.

Cijena jednosobnog stana u Istočnom Sarajevu iznosi 150 - 250 KM plus režije,  Doboju 200 - 300 KM, Prijedoru 200 - 300 KM, Bijeljini 170 - 230 KM, dok se u Sarajevu kreću 300 - 650 KM.

Cijene jednosobnih stanova

Banjaluka  300 - 550 KM

Sarajevo 300 - 650 KM

Doboj 200 - 300 KM

Prijedor 200 - 300 KM

Istočno Sarajevo 150 - 250 KM

Bijeljina 170 - 230 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije