Društvo

Ravnogorci odali počast generalu Draži

Ravnogorci odali počast generalu Draži
Ravnogorci odali počast generalu Draži

VIŠEGRAD - Oko 300 pripadnika ravnogorskih pokreta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore okupilo se danas u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada gdje su obilježili 67 godina od hapšenja generala Draže Mihailovića od pripadnika OZNE.

Ravnogorci su posjetili mjesto hapšenja generala srpske vojske u otadžbini u Undruljama, kao i lokaciju gdje su 13. marta 1946. godine pobijeni Dražini pratioci - kapetan Nikola Majstorović, major Dragiša Vasiljević i poručnik Blagoje Kovač.

Predsjednik Centralne otadžbinske uprave Ravnogorskog pokreta Jovo Vukelić izrazio je nadu da će se do kraja ove godine završiti proces rehabilitacije generala Mihailovića.

Nakon što je predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević predao raport jedinom živom četničkom vojvodi Slavku Aleksiću, parastos generalu i njegovim pratiocima održali su  arhimandrit Jovan Gardović, protojerej Vojislav Čarkić i jeromonah Serafim Gligić.

Sladojević se osvrnuo na masovnost i jačanje redova Ranogorskog pokreta, ali i na njihovo nejedinstvo jer se u Srbiji pod ovim imenom nalazi oko 20 organizacija.

On je "pozvao upamet" Ravnogorce, a vojvoda Aleksić je siguran da će svi pokreti uskoro stati pod jednu ravnogorsku zastavu.

"Okupili smo se ovdje uniformisani, mirno, bez vrijeđanja ikoga da na dostojanstven način odamo počast prvom gerilcu Evrope i ukažemo kolike su srpske žrtve u svim dosadašnjim ratovima", rekao je Sladojević.

Spomenik generalu Mihailoviću postavljen je u porti manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci 17. aprila 2004. godine.

Na ovom skupu je pokrenuta inicijativa da se uradi novi ili sanira postojeći spomenik slavnom generalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije