Društvo

Razgrabljen planinski smještaj za Novu godinu

Razgrabljen planinski smještaj za Novu godinu
Foto: N.N. | Razgrabljen planinski smještaj za Novu godinu

BANJALUKA, KUPRES - Rezervacije smještaja u ski-centrima u BiH već su planule za doček Nove godine, kako tvrde iz hotela i apartmana, a kod nekih su razgrabljene još ljetos.

Cijene su uglavnom ostale na prošlogodišnjem nivou, međutim neki vlasnici podigli su cijene u cik sezone.

Gosti dolaze iz regiona, ali ima i onih koji dolaze iz Velike Britanije, kako bi u BiH doživjeli čarobni zimski ugođaj. Cijene smještaja na planinama po osobi se kreću u rasponu od 35 do 100 KM, u zavisnosti od perioda i tipa usluge.

Goran Marušić, vlasnik apartmana "Marušić" na Vlašiću, kaže da je u sedmom mjesecu rezervisana polovina kapaciteta kojima raspolažu.

"Popunjeni su nam apartmani za Novu godinu. Sezona počinje oko 20. decembra i jako smo zadovoljni. Velika je navala i, evo, ja sam u zadnjih pet dana imao 30 upita samo za Novu godinu", rekao je Marušić.

Ističe da je primjetno poskupljenje smještaja na Vlašiću jer je velika potražnja, a gosti najviše dolaze iz Hrvatske.

Rezervacije za Novu godinu planule su još prije tri mjeseca i u apartmanima "Bjelašnica", a vlasnici navode da u januaru nisu toliko prebukirani.

"Imamo dosta upita, ali nije sve rezervisano jer mi tražimo avans. Sezona traje dva-tri mjeseca pa ne smijemo rizikovati goste i onda su ljudi malo nepovjerljivi", navodi vlasnik ovih apartmana i dodaje da oni nisu mijenjali cijene smještaja.

Tomislav Bazarić, direktor hotela "Adria ski" u Kupresu, ističe da su već popunjeni kapaciteti hotela za Novu godinu, a da je za ostale zimske praznike ostalo vrlo malo mjesta.

"Sezona početka skijanja zavisi od vremenskih uslova, ali kod nas već sada rezervišu smještaj, i to su mahom gosti iz Hrvatske i BiH. Nismo mijenjali cijene smještaja i one su iste kao i prošle godine", rekao je Bazarić.

Otvaranje zimske turističke sezone na Jahorini je zakazano za 14. decembar, a za te namjene staze su uređene, proširene i izgrađeni su vezni putevi.

"U toku je izgradnja vjetroustava na vrhu planine i velikog vještačkog jezera za vodoakumulaciju, koje će i u ljetnom periodu koristiti kao prelijep ljetni sadržaj. Takođe smo uredili prilazne puteve, a u toku su i pripreme za izgradnju dva velika parkinga na planini, tako da ćemo novu zimsku sezonu na Jahorini dočekati spremniji nego ikad", navodi Sanja Ćeremidžić iz marketing službe u Olimpijskom centru "Jahorina".

Ističe da je hotel "Bistrica" konstantno popunjen jer su domaćini brojnim seminarima, sindikalnim organizacijama, ekskurzijama i kampovima.

"Za predstojeću zimsku sezonu je ostalo još veoma malo raspoloživog kapaciteta. Gosti koji se najavljuju su najviše iz naše zemlje i iz zemalja regiona, dakle: Srbija, Hrvatska i Crna Gora. A javlja nam se i veliki broj gostiju iz Mađarske, Slovenije, Turske, pa čak i Velike Britanije", ističe Ćeremidžićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije