Društvo

Razgrabljene vakcine protiv gripa u Srpskoj

Razgrabljene vakcine protiv gripa u Srpskoj
Foto: N.N. | Razgrabljene vakcine protiv gripa u Srpskoj

BANJALUKA - Zbog straha od gripa i teških respiratornih infekcija, koje su prethodne sezone odnijele više od 40 života u Srpskoj, veliki broj građana pohrlio je da se vakciniše, a da je interesovanje ogromno, svjedoči podatak da su vakcine već razgrabljene u pojedinim domovima zdravlja.

Vakcinacija protiv gripa u ambulantama domova zdravlja širom Srpske počela je krajem prošle sedmice, a većina doza već je potrošena.

Jedna od zdravstvenih ustanova u Srpskoj u kojima više nema vakcina protiv gripa je Dom zdravlja Istočno Sarajevo.

"Ono što smo dobili već smo potrošili i nadamo se da će nam stići drugi krug vakcina. Svaki tim je dobio po deset doza, što je nedovoljno", rekla je šef porodične medicine u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Nada Popovac, naglasivši da u sklopu ove zdravstvene ustanove radi 14 timova.

Da je interesovanje za vakcinacijom ogromno tvrdi i epidemiolog u Domu zdravlja Trebinje Jelena Durić.

"Ove godine smo dobili 510 besplatnih vakcina i u prva tri dana vakcinacije utrošili smo oko 300 doza", kazala je Durićeva i dodala da ništa manje interesovanje ne vlada ni za komercijalnim vakcinama, naglasivši da im je samo za jedan dan došlo oko 90 građana sa vakcinom kupljenom u apoteci.

I u najvećem gradu Srpske ista situacija. Načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić ističe da su u prvih nekoliko dana potrošili između 70 i 80 odsto raspoloživih doza.

"Interesovanje za vakcinaciju ove godine je znatno veće nego ranije. Od Instituta za javno zdravstvo RS dobili smo 2.000 besplatnih vakcina za pacijente oboljele od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, pacijente koji su završili hemoterapiju i druge", rekla je Stanetićeva.

Ništa drugačije nije ni u bijeljinskom i dobojskom Domu zdravlja, gdje navode da ove godine duplo više ljudi u odnosu na lani želi da se zaštiti od gripa.

Specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević istakla je da je Institut ove godine nabavio 3.000 komercijalnih vakcina, dvostruko više nego prošle godine, za sve one koji žele da se vakcinišu prema ličnom izboru i zaštite od obolijevanja. 

Dodala je da su u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja obezbijedili i 15.000 besplatnih doza koje su namijenjene pacijentima sa određenim hroničnim bolestima, stanjima i rizicima.

"Distribucija vakcina namijenjenih za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja dostavljene su domovima zdravlja na osnovu planova i potreba koje su iskazali, a kada je u pitanju komercijalna vakcina, samo u Institutu smo za pet dana potrošili 2.500 doza, što govori da je interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa ogromno", rekla je Đaković-Dević i dodala da je cijena komercijalne vakcine 22 KM.

Četvorovalentne vakcine

Jelena Đaković-Dević kaže da su ove godine, za razliku od prethodnih, nabavljene četvorovalentne vakcine, koje štite od četiri tipa virusa gripa.

"Ove vakcine štite od istih virusa kao i trovalentne, uz zaštitu od još jednog, dodatnog B virusa. Primjena četvorovalentne vakcine omogućiće da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa, te da se smanji obolijevanje ljudi", kazala je Đaković-Dević.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije