Društvo

Reakcije na tvrdnje ministra KS: Novinari svuda prioritet osim Vraniću

Reakcije na tvrdnje ministra KS: Novinari svuda prioritet osim Vraniću
Foto: N.N. | Reakcije na tvrdnje ministra zdravstva KS: Novinari svuda prioritet osim Vraniću

SARAJEVO - Novinarska zajednica u Sarajevu ogorčena je na Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, inače priznatog ljekara, koji je rekao da novinari neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv virusa korona.

"Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete. Kada jednom narušite sistem prioriteta, onda se čitava piramida ruši", rekao je Vranić i dodao da su prioriteti policija, vatrogasci, osobe u staračkim domovima i farmaceuti.

Podsjećamo, novinari su svuda u svijetu u prioritetnim grupama. Tako su prioritet u Republici Srpskoj, u dva kantona u FBiH, Srbiji, a u Crnoj Gori su juče počeli da ih vakcinišu... Međutim, čini se da to ne važi za Kanton Sarajevo.

Na Vranićevu izjavu juče je oštro reagovala novinarska zajednica u Sarajevu, ali i cijeloj BiH. Kao izraz revolta juče je u devet sati Vraniću i Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajevo, uputila više od 50 elektronskih pisama novinara iste sadržine. U njemu ih pitaju:

"Ministre Vraniću, da li je odluka o izostavljanju novinara iz prioritetne skupine za vakcinisanje protiv korona virusa vaša lična odluka ili stav Kriznog štaba Kantona Sarajevo? Od proglašenja pandemije stali smo u prvi red, stavljajući javni interes ispred ličnog. Ušli smo u skoro svaku kovid bolnicu, obišli svaki red ispred kovid ambulante, prenosili smo probleme građana, ali i zdravstvenih radnika. Prisustvovali smo svakom događaju gdje su nas pozvali, ponekad u vrlo skučenom prostoru, ali opet kako bismo pravovremeno izvještavali javnost. To smo radili i radit ćemo kakva god vaša odluka bila. Ali ono što ste izgovorili nije korektno".

Kenan Ćosić, novinar O kanala, ističe za "Nezavisne" da bi novinare definitivno trebalo ispoštovati kada je riječ o prioritetima za vakcinisanje jer su svakodnevno izloženi mogućoj zarazi s obzirom na to da su u direktnoj komunikaciji sa velikim brojem ljudi.

Eldina Zolj Balenović, novinarka "Oslobođenja", ističe da su novinari infekciji izloženi u svakom trenutku.

"Odlazimo gdje nas pozovu, a uglavnom su to masovni događaji, pres-konferencije, štrajkovi, protesti, redovi ispred kovid ambulanti, ambulante, kovid odjeli bolnica, sve kako bismo građanima ponudili pravovremenu i provjerenu informaciju", kazala je Zolj Balenovićeva za "Nezavisne".

Amina Bijelonja, novinarka Voice of America, ističe za "Nezavisne" da je sramno što ministar Vranić iz prioriteta potpuno isključuje medijske radnike.

Amina Čorbo Zećo, novinarka Patrije, kaže da nije problem to što novinari u KS nisu prioritet jer nisu ni policajci državnih policijskih agencija, ali je problem način objave i bahati odnos u kojem ne pokazuju mrvu poštovanja i suosjećanja.

Slađan Tomić, novinar portala "Buka", Vranićevu izjavu smatra kulminacijom licemjerja koje SDP počinje baštiniti. Kaže da ga izjava ne dotiče lično jer se vakcinisao u Srbiji, ali isto tako smatra da ovo nije lična borba, već borba za profesiju koja je na listi prioriteta u Republici Srpskoj, HNK, ZDK, Srbiji i Crnoj Gori.

Lana Ramljak, novinarka Klixa, kaže da nije zgoreg napomenuti da medijski radnici koji plaćaju zdravstvenu zaštitu u ovom kantonu rade i po 12 sati dnevno - koji gledaju da građanima pojasne mjere, šta je kovid i dobrobit vakcinacije.

Reagovalo je i Društvo novinara BiH (DN BiH) koje je uputilo oštar javni protest ministru Vraniću u kojem ga podsjećaju da je od izbijanja pandemije veliki broj kolega obolio, a neki su preminuli radeći svoj posao.

"Društvo novinara BiH je već početkom ove godine kontaktiralo sve nivoe vlasti zbog omogućavanja medijskim radnicima prava na adekvatnu medicinsku zaštitu - vakcinaciju, a protiv oboljenja kovid-19. Od tada ovom apelu su se odazvali Republika Srpska (25. januara) i Brčko distrikt (16. februara) te su reagirali i ekspresno donijeli odluku o uvrštanju medijskih radnika u prioritete", stoji u saopštenju.

Stav poslanika Skupštine kantona sa kojima smo razgovarali je jasan: novinari treba da budu prioritet. Tako Vildana Bešlija (Naša stranka) za "Nezavisne" kaže da novinari jesu prioritet, ali da ne zna kako to u konačnici treba da izgleda jer nije kompetentna.

Njen kolega iz SBB-a Zvonko Marić kaže da ga čudi da ministar Vranić nema osjećaj kao zdravstveni radnik za rizik kojem su novinari izloženi.

"Novinari idu gdje je najrizičnije kako bi pravovremeno izvijestili javnost, a njihov posao se često, kao što vidite, marginalizira", kaže Marić i zaključuje da bi se narušila uspostavljena lista prioriteta - onda se ona mora napraviti, jer je u KS i nema.

"Nadamo se da je Novalić iskren"

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" pozdravlja najavu premijera FBiH Fadila Novalića da će u ponedjeljak na sastanku sa premijerima kantona i ministrima zdravlja predložiti da medijski radnici uđu u prioritet pri vakcinisanju.

"Želimo vjerovati da je izjava premijera Novalića izraz iskrene namjere da omogući novinarima rad u sigurnom i zdravom ambijentu, te da stavljanjem na prioritetnu listu svih medijskih djelatnika Vlada Federacije BiH želi osigurati jednak nivo njihove zaštite na teritoriju cijele Federacije BiH", navode iz ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije