Društvo

Reforma javne uprave otvara vrata Evrope

Reforma javne uprave otvara vrata Evrope
Foto: N.N. | Reforma javne uprave otvara vrata Evrope

Reforma javne uprave je u samom srcu procesa evropskih integracija BiH. EU u velikoj mjeri svoj uspjeh, posebno kad su u pitanju zajedničko tržište i zaštita ljudskog digniteta, duguje profesionalnoj, nepristrasnoj, osposobljenoj i motivisanoj javnoj upravi.

Pritom, kada govorimo o javnoj upravi u EU, ne mislimo samo na centralizovane institucije u Briselu, već i na razgranatu mrežu različitih administrativnih nivoa - od lokalnih u svakoj od zemalja članica, pa preko regionalnih sve do državnih, koji svi funkcionišu u skladu s ujednačenim zajedničkim standardima. Iako i sami građani EU vrlo rijetko o tome razmišljaju, za mnogo stvari koje podrazumijevaju mogu zahvaliti službenicima za koje ni ne znaju da postoje.

Jedna od zemalja EU koja je pružila veliku pomoć BiH u reformi javne uprave je Švedska, koja, po mnogo čemu, predstavlja primjer dobre i efikasne javne uprave u službi građana.

Na pitanje kako su uspjeli postići toliki nivo efikasnosti javne uprave, u Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH navode da je to bio dug proces, a da rezultati nisu došli preko noći. "Švedski recept" za uspjeh je depolitizovana javna uprava čija se efektivnost direktno mjeri prema rezultatima. Osim toga, kako navode od suštinske važnosti je bila činjenica da građani imaju visoka očekivanja od njihove javne uprave, posebno kada se radi o sistemu socijalne zaštite, po čemu je Švedska poznata širom svijeta. 

"Kako bismo to mogli postići, bilo je ključno da imamo efikasan poreski sistem, koji je pretrpio mnogo promjena jer simbolizuje odnos povjerenja između švedskih građana i javnih institucija", kaže Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije/šef Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH. 

Takođe, kako su istakli, od ogromne važnosti su mediji, nevladine organizacije i nezavisne nadzorne institucije, koje pružaju adekvatne mehanizme provjere i kontrole. Osim toga, upozoravaju da je Izvještaj o napretku BiH za 2020. godinu pokazao da je BiH u ranoj fazi reforme javne uprave, što ukazuje na veliki posao koji se tek nalazi pred BiH.

"Napredak je ipak ostvaren otkad je predstavljena prva strategija o reformi javne uprave. Ovaj posao urađen je primarno kroz Fond za reformu javne uprave, koji je osmišljen kao izvor finansiranja za tehničku i ekspertsku podršku", ističe Svenungsson.

Zbog ovih činjenica, a kako bi BiH što prije po kvalitetu javne uprave bila što bliže evropskim standardima, od suštinske važnosti je da BiH iskoristi pomoć EU tokom pregovaranja za članstvo i reformiše javnu upravu u skladu s EU standardima.

Nj.e. Matt Field, britanski ambasador u BiH, kaže da je upravo britanski model javne uprave poslužio kao primjer za mnoge zemlje. Osnovna karakteristika ovog modela je da se zasniva na principu integriteta, poštenja, objektivnosti i nepristrasnosti te služi vladi koja je na vlasti i koju su građani demokratski izabrali. Ambasador Field ističe da je državna služba Ujedinjenog Kraljevstva prošla značajne reforme zadnjih decenija kako bi razvila efikasniji, agilniji i sposobniji javni sektor.

"Jedan od najboljih primjera ovog je digitalna vlada, i OECD je u ovom sektoru rangirao Ujedinjeno Kraljevstvo kao drugu zemlju na svijetu www.gov.uk je primjer u svijetu za website usmjeren na građane, a koji obuhvata rad cijele vlade. Britanska ambasada u Sarajevu želi da iskoristi to iskustvo i pomogne BiH da postigne napredak na sopstvenom putu digitalne transformacije. Funkcionalan i efikasan javni sektor je temelj države koja radi za svoje građane. Želimo javni sektor koji pruža bolje usluge, omogućuje dvosmjernu komunikaciju između građana i vlade i u mogućnosti je da komunicira i sarađuje između različitih nivoa širom BiH, te podržava kompanije i uravnoteženiju ekonomiju", rekao je ambasador Field.

U Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave, kažu da proces reforme javne uprave upravo treba rezultirati modernom, transparentnom i otvorenom javnom upravom s obučenim i stručnim javnim službenicima i boljim servisima za građane. Samo takva uprava može približiti zemlju Evropskoj uniji.

U Kancelariji koordinatora, takođe, podsjećaju da su evropski principi za reformu javne uprave ugrađeni u Strateški okvir za reformu javne uprave 2018 - 2022, kao i u Akcioni plan za provođenje reforme javne uprave, koje su, podsjećaju, usvojili svi nivoi vlasti. "Nakon usvajanja ovih najvažnijih dokumenata biće potrebno implementirati mjere koje treba da ispune brojne institucije na svim nivoima vlasti i svaka od njih će dati svoje doprinose i reformisati javnu upravu u sljedećim oblastima: razvoj politika i koordinacija, državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama, naglašavaju iz Ureda koordinatora za RJU.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH kažu da je cilj reforme javne uprave je da se osigura funkcionalna, politički nepristrasna i profesionalna javna uprava, koja ima kapacitet za efikasno pružanje usluga građanima kao i za ispunjavanje zahtjeva vezanih za pristupanje EU.

"To takođe podrazumijeva uspostavljanje politika za transparentno zapošljavanje državnih službenika koje se temelje na kompetentnosti i profesionalnim zaslugama", naglašavaju iz Delegacije EU u BiH.

Radi stavljanja stvari u kontekst, važno je podsjetiti da je ovaj uslov EU jedna od najvećih "kočnica" za reformu javne uprave unutar BiH, jer bi se na taj način suzbilo zapošljavanje po političkoj ili stranačkoj liniji. Delegacija Evropske unije u BiH na ovo podsjeća indirektno, naglašavajući da BiH treba da dovrši osnovne korake u okviru reforme javne uprave radi "poboljšanja cjelokupnog funkcionisanja javne uprave, obezbjeđujući profesionalnu i depolitiziranu državnu službu, te koordinisani pristup u kreiranju politika u cijeloj zemlji". U DEU pozdravljaju usvajanje Strategije i Akcionog plana, ali upozoravaju da to samo po sebi neće biti dovoljno da se reforma uspješno sprovede.

"Jasno je da nedostatak političke podrške može kočiti koordinisanu provedbu reforme javne uprave na različitim nivoima vlasti. Vlasti u BiH još nisu pokazale političku opredijeljenost za rješavanje ovog pitanja kroz uspostavljanje funkcionalnog tijela za odlučivanje na političkom nivou, koje bi rukovodilo koordinacijom reforme na svim nivoima vlasti, jačajući koordinacijske strukture na tehničkom nivou i osiguravajući dovoljno sredstava za reformske napore. Sada je potrebno vidjeti napredak u provedbi Strateškog okvira te daljnje konkretne korake koji će, između ostalog, garantovati profesionalnu i depolitiziranu državnu službu, a koja, shodno tome, uživa povjerenje građana", rečeno je u DEU u BiH. 

Ipak, može se objektivno reći da je proteklih godina ostvaren napredak, posebno kad su u pitanju digitalizacija, uvezivanje institucija, ali i postizanje većeg nivoa pažnje javnosti na funkcionisanje uprave. Upravo iz tog razloga je važno da mediji, građani, nevladine organizacije i evropski zvaničnici ovu temu drže u fokusu javnosti i na taj način kreiraju bolji ambijent za nastavak reformi.

Tekst je nastao u okviru javne kampanje koju provodi Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH, a podržava Program jačanja javnih institucija u BiH kao dio sveobuhvatne podrške vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke provedbi reforme javne uprave u BiH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno službene stavove i politike vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke i GIZ-a koji provodi Program jačanja javnih institucija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije