Društvo

Ukinuti popusti, registracija vozila u Srpskoj skuplja za oko 200 KM

Ukinuti popusti, registracija vozila u Srpskoj skuplja za oko 200 KM
Foto: Arhiva/Ilustracija | Registracija vozila u Srpskoj skuplja za oko 200 KM

BANJALUKA - Osiguravajuća društva koja posluju na teritoriji Republike Srpske ponovo su se dogovorila da poštuju zakon, odnosno da ukinu nelegalne popuste koji su do sada bili, zbog čega će vozači, za prosječan automobil, registraciju plaćati za oko 200 KM više nego što je to bilo prije.

U suštini, osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju popuste kao što su besplatni tehnički pregledi, vraćanje dijela novca po uplaćenoj polisi itd., a dogovor o tome postignut je tek nedavno.

"Udruženje osiguravajućih kuća vratilo se na to da se zakon apsolutno mora primjenjivati i mora biti jednak za sve. Tačno je da nema popusta prilikom registracije vozila. Zahtjevi Agencije za osiguranje, Ministarstva finansija i ostalih institucija je da više nema tih ilegalnih radnji", rekao je za "Nezavisne" Bojan Popović, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske.

Jedan od agenata koji se bavi registracijom vozila u Banjaluci rekao nam je da od prije nekoliko dana osiguravajuće kuće ne daju popuste koji su ranije bili, ali ne zvanično.

"Prije su osiguranja davala besplatan tehnički, pa vraćala dio novca kada se plati polisa i davala popuste na polisu od deset, dvadeset odsto i slično. Sada toga više nema i osiguravajuća društva ne žele da daju te popuste tako da je registracija značajno skuplja u odnosu na prije. Sve zavisi od visine polise, odnosno od vrijednosti auta itd., ali nekome će registracija biti skuplja 100 KM, a nekome mnogo više", ispričao je ovaj agent "Nezavisnim novinama" ne želeći da mu navodimo ime i naglašavajući da će to trajati vjerovatno samo nekoliko dana, jer je u prethodnih nekoliko godina bilo sličnih situacija.

On ističe da su osiguravajuća društva nekoliko puta dogovarala da poštuju zakon, ali da je to bilo samo privremeno, možda mjesec najduže, i na kraju se sve vraćalo na isto.

Još 2014. godine predstavnici osiguravajućih društava iz Republike Srpske potpisali su jednu vrstu kodeksa ponašanja kojim su se obavezali da neće davati nelegalne popuste u osiguranju od auto-odgovornosti, međutim tek nakon nekoliko dana sve je vraćeno na staro i osiguravajuća društva počela su ponovo da daju popust. Kasnije, 2016. godine održan je sastanak osiguravajućih društava sa zvaničnicima Agencije za osiguranje Republike Srpske, na kojem je dogovoreno da se "ponovo poštuje zakon" te da će u suprotnom Agencija pojačati kontrole i privremeno zabraniti rad onima koji ne poštuju zakona. I tada, zakon se poštovao svega nekoliko dana, a poslije toga i 2018. godine i 2020. godine bilo je pokušaja da se stane na kraj nelegalnim popustim, međutim na kraju je sve vraćeno na isto.

Inače, Odlukom o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za vozila u Republici Srpskoj propisane su jedinstvene cijene osiguranja i njihova primjena je obavezna za sva društva koja posluju u Republici Srpskoj. Obračun i naplata suprotno toj tarifi i posredna ili neposredna davanja osiguraniku smatraju se kršenjem te tarife i za to su zakonom predviđene sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije