Društvo

Rekonstruisan Šervalov kuk: Kritična dionica napokon bezbjedna

Rekonstruisan Šervalov kuk: Kritična dionica napokon bezbjedna
Foto: Facebook | Rekonstruisan Šervalov kuk: Kritična dionica napokon bezbjedna

MRKONJIĆ GRAD - Šervalov kuk, opasna dionica na magistralnom putu Banjaluka - Mrkonjić Grad, odnosno Crna Rijeka - Karanovac, na kojoj su se često dešavale saobraćajne nezgode i sa smrtnim ishodima, napokon je rekonstruisana i biće mnogo bezbjednija za sve vozače.

Ovom dionicom dnevno prolazi više hiljada vozila koja su morala da budu maksimalno oprezna pri vožnji.

Dragan Vođević, načelnik Mrkonjić Grada, rekao je za "Nezavisne" da je sanacija Šervalovog kuka bila prioritet prioriteta te da je ovo bio dugogodišnji problem saobraćajne infrastrukture u ovoj lokalnoj zajednici.

"Iz 'Puteva Republike Srpske' koji sprovode rekonstrukciju rekli su da bi u petak 99 odsto radova trebalo da bude završeno. Ovdje je nekoliko osoba posljednjih godina izgubilo život. Promijenili su komplet podlogu te nagibe krivina i signalizacija je bolja. Trebalo bi na ovom dijelu da bude postavljen i stacionarni radar", naveo je Vođević.

Iz "Puteva Republike Srpske" su kazali da je na dionici puta Karanovac - Crna Rijeka kao opasno mjesto označena Šervalova krivina, koja je osim postavljanjem znakova opasnosti dodatno osigurana i odbojnim ogradama.

"Takođe, na ovoj dionici su započele aktivnosti na sanaciji gornjeg habajućeg sloja asfalta uklanjanjem starog sloja asfalta i biće postavljen novi habajući sloj. Radovi se izvode s ciljem korekcije poprečnih padova i povećanja koeficijenta trenja na dužini od oko 500 metara i biće završeni u narednih nekoliko dana", pojasnili su u "Putevima Republike Srpske".

Dodali su da je u toku prošle godine izvršena rehabilitacija regionalnog puta Crna Rijeka -Bjelajci u dužini od četiri kilometra.

"Vrijednost ove investicije iznosila je 6.424.000 KM, a pored rehabilitacije kolovoza izvedeni su i radovi na povećanju radijusa horizontalnih krivina, smanjen je nagib kamenih kosina, te izvršeno proširenje u krivinama", istakli su u "Putevima RS".

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad su rekli da su na dionici magistralnog puta Crna Rijeka - Karanovac u proteklih pet godina evidentirane ukupno 162 saobraćajne nezgode.

"Na navedenoj dionici u proteklih pet godina lakše su povrijeđena 92 lica, teže tjelesne povrede je zadobilo 15 lica, dok je pet lica poginulo. Na dionici puta Šervalov kuk u saobraćajnim nezgodama u posljednjih pet godina 21 lice je lakše povrijeđeno, devet je zadobilo teže tjelesne povrede, dok su dva lica smrtno stradala", kazali su u PU Mrkonjić Grad.

Istakli su da je na 24. kilometru dionice puta Crna Rijeka - Karanovac više uzastopnih krivina obilježeno znakovima opasnosti.

"To su: opasno mjesto, usmjeravajući saobraćajni znak, opasna krivina te ograničavajući saobraćajni znak - najveća dozvoljena brzina 50 kilometara na čas. Čitava dionica je obilježena saobraćajnim znakom opasnosti od odrona i opasnost klizavog kolovoza", zaključili su iz ove policijske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije