Društvo

Rekonstrukcija gradskih preduzeća u toku: ZIBL isplivava, "Aquana" tone

Rekonstrukcija gradskih preduzeća u toku: ZIBL isplivava, "Aquana" tone
Foto: Arhiva | Rekonstrukcija gradskih preduzeća u toku: ZIBL isplivava, "Aquana" tone

BANJALUKA - Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) se iščupao iz blokade koja je s prekidima trajala nekoliko godina i trenutno normalno posluju, ali JP "Aquana" je još u velikim gubicima, posebno vanjski bazeni koji su finansijski neodrživi, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodaje da poslovanje ZIBL trenutno izgleda obećavajuće.

"Sprovedeno je nekoliko mjera kroz dokapitalizaciju, zatim kroz prodaju dijela prostora i smanjenja broja radnika, smanjili su se i troškovi i riješili stari dugovi", objasnio je Radojičić.

Istakao je da je situacija sa JP "Aquana" drugačija te da najveći gubitak ovo preduzeće ima na vanjskim bazenima i ugostiteljskom objektu.

"Mi smo ove godine preduzeli različite mjere - od javnih nabavki do smanjenja broja radnika. 'Staklenac' je dat u komercijalni zakup, gdje su bili gubici i negativni troškovi. Oni imaju nešto bolju godinu nego ranije, ali, objektivno, problem predstavljaju vanjski bazeni, koji su finansijski neodrživi i svake godine generišu gubitke", objasnio je Radojičić.

Dodao je da se mora ići ili na subvencionisanje ili s nekim drugim rješenjem, jer ovo preduzeće ima fiksne godišnje troškove, a sezona traje oko dva ili tri mjeseca, te su u stalnom negativnom rezultatu.

"Vanjski bazen je neodrživ, plus ugostiteljstvo kome smo dali rok do kraja godine da vidimo da li je uopšte održivo ili ćemo ga kompletnog davati u komercijalni zakup", zaključio je Radojičić.

U JP "Aquana" kažu da dugovi ovog preduzeća prema dobavljačima, nastali u posljednjih 10 godina, iznose 1.167.758 KM, a sa svim reprogramima taj dug doseže oko 2.500.000 KM, dok tekući dug prema "Elektrokrajini" iznosi 8.000 KM.

"Dugovanja prema Poreskoj upravi po osnovu plata i doprinosa iznose 76.703 KM", rekli su u JP "Aquana".

Dodaju da je broj kupača na vanjskim bazenima ove godine imao blagi porast u odnosu na prošlu godinu, te da su ponosni što je oko 10.000 mališana na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) naučilo da pliva.

"Ovu godinu smatramo jednom od uspješnijih od osnivanja preduzeća jer smo imali oko 56.000 kupača, a u šestomjesečnom izvještaju za ovu godinu ukupan minus u poslovanju je 55.000 KM, bez amortizacije", kazali su u ovom preduzeću.

Ističu da je plan rekonstrukcije preduzeća u toku, te da su već vidljivi određeni pomaci.

"Smanjen je broj poslovnih jedinica koje nisu bile profitabilne, a znatno je smanjen broj zaposlenih, tako je 2017. godine bilo zaposleno 98 radnika, a ove godine 68", objasnili su u "Aquani".

Dodaju da je plan za narednu godinu da se broj zaposlenih redukuje na 60.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije