Društvo

Pratite nas na Google news

Rekordan broj gladnih u redu za besplatan obrok

Rekordan broj gladnih u redu za besplatan obrok
Foto: N.N. | Rekordan broj gladnih u redu za besplatan obrok
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Broj korisnika usluga jedine javne kuhinje u Sanskom Mostu, koja funkcionira u sklopu nevladine organizacije "Feniks", neprestano se povećava i nedavno je dostigao rekordnu cifru.

Prema riječima Emila Hotića, koji rukovodi radom ove ustanove, povećan broj korisnika direktna je posljedica sve težeg socijalnog položaja velikog broja građana. "Trenutno imamo više od 150 korisnika usluga naše kuhinje, što je najveći broj ako uzmemo u obzir sve ranije godine. Problem je u tome što je našim planom predviđena priprema oko stotinu obroka dnevno, tako da su naši kapaciteti odavno prevaziđeni pa se snalazimo kako znamo", kaže Hotić.

Dodaje kako korisnicima, između ostalog, pomažu pripremom i distribucijom humanitarnih paketa, koji se potom starim i nemoćnim licima dostavljaju na njihove kućne adrese.

"Radi se o starijim osobama koje se otežano kreću i ne mogu doći do nas. Također, mnogima je teško doći zimi, pa im hranu dostavljamo na kućni prag", istakao je Hotić.

Većina materijalnih troškova se, prema njegovim riječima, pokriva samofinansiranjem te donacijama iz inostranstva. U toku prošle godine, kako je rekao, javna kuhinja je pripremila i distribuirala 37.000 besplatnih obroka krajnjim korisnicima, kao i veliki broj humanitarnih prehrambenih paketa socijalno ugroženim građanima. Zbog toga što broj osoba koji traže usluge javne kuhinje neprestano raste, iz pomenute organizacije su pozvali kolektive i pojedince da donacijama pomognu opstanak ovog korisnog društvenog projekta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije