Društvo

Rekordna penzija u Srpskoj 2.181 KM

Rekordna penzija u Srpskoj 2.181 KM
Foto: Pexels/Pixabay/Ilustracija | Rekordna penzija u Srpskoj 2.181 KM

BANJALUKA - Mnogi penzioneri u Republici Srpskoj zbog niskih primanja jedva sastavljaju kraj s krajem, posebno u doba pandemije i raznih poskupljenja, dok, s druge strane, samo njih 183 može da se pohvali penzijom od 1.500 do 2.181 KM.

Najniža novembarska penzija, i to nakon četiri decenije rada, iznosila je 424 marke, a kako pokazuju najnovije evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, nju prima 10.106 penzionera. Pojašnjavaju da u kategorije penzija sa višim iznosima spadaju sve koje su premašile 1.500 maraka, prenosi "Glas Srpske".

"Imamo 183 korisnika koji primaju penzije od 1.500 do 2.181 KM. To su sve ljudi koji su nekada bili zaposleni u djelatnostima poput bankarstva, bezbjednosti, osiguranja, nauke i u oblasti visokog obrazovanja", ističu u fondu.

Najviša isplaćena penzija u novembru ove godine bila je 2.181 marku. Taj iznos stiže na adresu samo jednog korisnika.

"Najviša penzija u pravilu je jedna, dok se druga, treća i sve ostale po redu u svom iznosu razlikuju barem za fening", objašnjavaju u Fondu PIO.

Ipak, mnogi penzioneri su na ivici egzistencije. Na to upozorava i predsjednik Udruženja penzionera RS Ratko Trifunović koji kaže da ova populacija veoma teško živi, posebno u posljednje vrijeme poskupljenja, i to prvenstveno osnovnih životnih namirnica.

"Penzioneri sa malim primanjima su u zaista dosta teškoj situaciji, kao i radnici sa malim platama", naveo je Trifunović.

On je podsjetio na dogovor sa Vladom Republike Srpske, prema kojem je obećano da će i u idućoj godini biti nastavljeno redovno usklađivanje i povećanje penzija.

"Koliko će to povećanje penzija biti, zavisiće od procenta rasta cijena i procenta rasta prosječne plate, jer ta dva procenta dijele se napola i dobija se procenat za koji bi trebalo da bude i veća penzija od januara", objašnjava Trifunović.

Njihova očekivanja su, kako kaže Trifunović, da penzije u idućoj godini budu veće za pet odsto.

"Da li će tih pet odsto biti u primjeni od 1. januara ili će ići dio tad, a dio tokom godine, vidjećemo. Uglavnom, svako povećanje je veoma značajno", zaključuje Trifunović.

Region i Evropa

Prosječna penzija u Hrvatskoj u avgustu iznosila je 373 evra, dok je u Crnoj Gori bila 293 evra. 

Penzioneri u Makedoniji u prosjeku primaju 255 evra, a u Srbiji 219 evra.

S druge strane, prosječna mjesečna penzija u Njemačkoj iznosi 1.290 evra, u Italiji 1.100, u Češkoj 599,8, a u Sloveniji 549 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije