Društvo

Reljić: Izgradnjom Memorijalnog kompleksa sačuvati sjećanje na stradale

Reljić: Izgradnjom Memorijalnog kompleksa sačuvati sjećanje na stradale
Foto: Srna | Reljić: Izgradnjom Memorijalnog kompleksa sačuvati sjećanje na stradale
Srna

KOZARSKA DUBICA- Izgradnjom Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini sačuvaće se sjećanje na sve nevino stradale u zloglasnom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Reljić je podsjetio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije najavili da će na području Donje Gradine biti izgrađen veliki Memorijalni kompleks sredstvima Vlade Republike Srpske i Srbije.

Prema njegovim riječima, oko 75 odsto sredstva će uložiti Srbija, a ostatak će finansirati Republika Srpska.

"Prije godinu i po dana ugostio sam najeminentnije ljude u toj oblasti, američke državljane koji su došli po preporuci predsjednika Rusije Vladimira Putina da vide i snime situaciju kako napraviti Memorijalni kompleks u znak sjećanja na sve nevino stradale u ovom zloglasnom logoru", rekao je Reljić novinarima.

On je naveo da je cilj vlada Srbije i Srpske da djeca školskog uzrasta u toku svoga školovanja obilaze ovo memorijalno područje kako bi se zauvijek zapamtile žrtve koje su nevino stradale, ali i utkale živote za slobodu.

Reljić je ponovio da su i njegovi preci stradali u zloglasnom logoru Jasenovac.

"Tek 1952. godine prvi vojnik u Kozarskoj Dubici je stasao za vojsku, a to govori o razmjeri počinjenog zločina. To se nikako ne smije prepustiti zaboravu i mene raduje što će u Donjoj Gradini u Kozarskoj Dubici biti izgrađen Memorijalni kompleks da se nikada ne zaboravi stradanje naših predaka", dodao je Reljić.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac danas je obilježen u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije