Društvo

Preminuo profesor doktor Pero Spasojević

Preminuo profesor doktor Pero Spasojević
Foto: N.N. | Preminuo profesor doktor Pero Spasojević

BIJELJINA - Profesor doktor Pero Spasojević preminuo je danas u Bijeljini nakon kraće bolesti, u 75. godini.

U oproštaju od najdražeg učitelja, penzionisanog profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Zavičajno udruženje Tuzlaka ističe njegov ogroman doprinos radu Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, navodeći da je bio omiljeni učitelj brojnim pedagozima u Republici Srpskoj.

Spasojević je bio član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini i posljednje godine života posvetio je istraživanju o zločinima nad Srbima na području Tuzle i tuzlanske regije u 20. vijeku, kao glavni urednik knjige i dokumentarnog filma "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda".

Bio je veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje i aktivni član Planinarsko-ekološkog društva "Majevica" iz Bijeljine.

Pero Spasojević sa suprugom Dragicom ima sina Mirka i kćerku Romanu, kao i unučad Stefana, Filipa, Ninu i Lolu.

U oproštaju od, kako navode, najdražeg učitelja i zemljaka, Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini zahvaljuje Spasojeviću za svešto je učinio za srpski narod.

Pero Spasojević rođen je 12. juna 1946. godine u Gornjem Lukavcu kod Tuzle, završio je Učiteljsku školu u Tuzli 1965. godine, diplomirao na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu 1976. godine, a magistraturu i doktorat u oblasti pedagoških nauka stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Tokom radne karijere bavio se pedagoškim radom kao učitelj, školski pedagog, direktor predškolske ustanove u Tuzli, školski nadzornik i kao profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Objavio je naučne monografije "Igra i rano učenje - programi ranog učenja usmjereni na dijete", "Šestogodišnjaci u školi, teorijske osnove i empirijska istraživanja", "Predškolska pedagogija", "Porodična pedagogija i odgovorno roditeljstvo", "Metodika vaspitno-obrazovnog rada sa mlađim školskim uzrastom i u pripremi djece za školu", "Metodika predškolskog vaspitanja i obrazovanja" i više od 50 naučnih i stručnih radova u naučnim zbornicima i časopisima.

Autor je i koautor više osnovnoškolskih udžbenika i didaktičkih sredstava, autor četvorodijelnog seta tematskih slikovnica u vidu didaktičkog sredstva za djecu od tri do sedam godina "Cvijeće", "Proljeće", "Insekti" i "Porodica", od kojih je tema "Cvijeće" dobila specijalnu nagradu i uvrštena je u internacionalnu putujuću biblioteku "Bijele vrane" za 2008. godinu, na međunarodnom sajmu stvaralaštva za djecu u Bolonji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije