Društvo

Rendžeri NP "Sutjeska dronom" i kamerama u borbi protiv krivolovaca

Rendžeri NP "Sutjeska dronom" i kamerama u borbi protiv krivolovaca
Foto: Ilustracija | Rendžeri NP "Sutjeska dronom" i kamerama u borbi protiv krivolovaca
Srna

FOČA - Područje Nacionalnog parka "Sutjeska" trenutno nastanjuje oko 800 divokoza, a da bi se dostigao optimalan kapacitet staništa od 1.300 jedinki, ova javna ustanova je "objavila rat" krivolovcima i uz pomoć drona i druge savremene opreme sve je uspješnija u toj borbi.

Stručni saradnik za lov u Nacionalnom parku "Sutjeska" Željko Sekulić pojasnio je da je uže područje parka strogo zaštićeno i da je lov tu zabranjen, dok je u široj zoni zaštite, u Posebnom lovištu površine 49.106 hektara, dozvoljen komercijalni lov, ali uz godišnji odstrel svega dva i po odsto od ukupnog broja divokoza. 

"To je 21 jedinka za ovu godinu. Reproduktivna moć divokoze je manja od ostalih vrsta divljači, jer ona tek sa dvije i po godine učestvuje u parenju, dok se srna pari znatno ranije, tako da se divokoza najmanje lovi. Srna donosi najčešće na svijet dvoje mladih, a divokoza uglavnom jedno", rekao je Sekulić. 

On je naveo da Posebno lovište trenutno nastanjuje oko 750 srna i oko 70 medvjeda, a da je bogato i vukom, velikim tetrijebom, zecom, jarebicom, šumskom kokom, te da lovci dolaze iz svih krajeva Evrope. 

"Mnogo je domaćih gostiju iz BiH i Srbije, ali često nam dolaze i lovci iz Austrije, Češke, Velike Britanije i drugih zemalja. Proljetos su nam dolazili Austrijanci u lov na tetrijeba, medvjeda i vuka", naveo je Sekulić. 

Prema cjenovniku resornog ministarstva, koji je isti za sva komercijalna lovišta u Srpskoj, odstrel medvjeda zlatne medalje, sa više od 300 poena, košta 8.500 KM, srebrenog 7.000, a bronzanog 5.500 KM, a ove godine je u Nacionalnom parku "Sutjeska" dozvoljen odstrel pet medvjeda. 

Zahvaljujući dronu, sa kojim vrše nadzor lovišta iz vazduha, kao i senzorskim kamerama, koje postavljaju na više mjesta u lovištu, ali i danonoćnim prisustvom na terenu, lovočuvari su u posljednjih deset mjeseci otkrili 12 krivolovaca i zaplijenili 10 pušaka. 

"Nabavili smo savremeni dron koji nam mnogo olakšava posao. Dobili smo ga od prijatelja iz Beograda, a njegova vrijednost je oko 5.000 KM", rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović. 

On je dodao da bi uskoro trebala biti nabavljena i termovizijska kamera. 

"Ta kamera bilježi sve pokrete u prirodi, svakog živog organizma i ljudi. Maksimalno ćemo se posvetiti zaštiti prirode i prirodnih ljepota Nacionalnog parka 'Sutjeska', istakao je Pavlović. 

Na području Nacionalnog parka postoje i trajno zaštićene vrste divljači koje se ne smiju loviti, a to su vidra, vjeverica, koka velikog tetrijeba, koka lještarke, porodice sokolova, sova i orlova, među kojima je i suri orao.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije