Društvo

Renić: Izvještaj o poslovanju Univerziteta u Zenici opterećen aferama predsjednika UO

Renić: Izvještaj o poslovanju Univerziteta u Zenici opterećen aferama predsjednika UO
Foto: Ilustracija | Renić: Izvještaj o poslovanju Univerziteta u Zenici opterećen aferama predsjednika UO

ZENICA - Na sjednici Skupštine ZDK razmatran je Izvještaj o poslovanju Univerziteta u Zenici za 2018. godinu. Naša stranka nije glasala za njegovo usvajanje. Sanja Renić, poslanica Naše stranke u Skupštini ZDK, smatra da je Izvještaj urađen tendenciozno.

"Upravni odbor Univerziteta je već usvojio jedan Izvještaj s potpisom predsjednika i uputio ga Ministarstvu obrazovanja. Međutim, tri člana Upravnog odbora su izdvojila mišljenje i ukazali na tendenciozno izrađen Izvještaj, te izdvojeno mišljenje uputili Ministarstvu obrazovanja. Nakon toga je Ministarstvo naložilo Upravnom odboru da korigira već usvojen Izvještaj", kaže Renić.

Ona smatra poslovanje Univerziteta problematičnim iz više razloga. Jedan od njih je nezakonito imenovanje predsjednika Upravnog odbora Univerziteta:

"Kad je imenovan za predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Zenici, Suvad Isaković je bio u radno-pravnom sporu s Univerzitetom. Vlada Kantona ga je imenovala na čelo tijela koje zaduženo da rješava, između ostalih, i njegov radno-pravni spor. Izvještaj koji smo razmatrali smatram da je opterećen upravo tim sporom. Osim toga, gospodin Isaković je tada bio zaposlen na Univerzitetu s 20 posto radne norme", kaže Renić.

Osim toga, Renić kaže da je poslovanje Univerziteta opterećeno i tužbom konzorcija Almy-gradnja zbog neisplaćenih potraživanja.

"Univerzitet je potpisao Ugovor s Almy-gradnjom da pomenuti konzorcij uradi određene građevinske radove na Građevinskom i Pravnom fakultetu. Po završetku radova trebalo mu je biti isplaćeno oko 335.000 KM. Upravo predsjednik Upravnog odbora je svojom intervencijom kod Ministarstva obrazovanja a posredno i Ministarstva finansija izdejstvovao da se uplata obustavi. Problem je u tome što je to uradio samoinicijativno, bez odluke Upravnog odbora, čija je većina članova odobrila isplatu. Izvođač radova je zbog tog tužio Univerzitet", kaže ona.

Univerzitet u Zenici postao je stjecište afera, smatra Renić, te je kao takav doveden do tačke da zbog toga on odavno nije prvi izbor mladih ljudi za studij; "Upisuje ga ko mora, iz raznih razloga. Mi moramo graditi Univerzitet koji će u mladima buditi želju da se na njemu obrazuju."

(direktno.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije