Društvo

Ribolovnu sezonu otvorili bez zabačene udice

Ribolovnu sezonu otvorili bez zabačene udice
Foto: N.N. | Ribolovnu sezonu otvorili bez zabačene udice

​SANSKI MOST - Tradicionalno otvaranje ribolovne sezone na potočnu pastrmku održano je u proteklu subotu na obalama rijeke Dabar, lijeve pritoke Sane, a prvi put je sanskim ribolovcima bilo onemogućeno da ribare.

Fehim Hadžiahmetović, predsjednik Društva sportskih ribolovaca "Sana", ističe kako je ovome društvu nedavno isteklo ribolovno pravo gazdovanja riječnim vodotocima, a u međuvremenu nikome nije dodijeljeno.

"Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, koje izdaje ribolovno pravo, uvelo nam je sankcije zbog duga od 16.000 maraka, iako smo ponudili program njegovog reprograma. Na javni poziv koji su raspisali niko se nije javio, a nas su eliminisali. Tako je došlo do situacije da u ovome trenutku niko ne posjeduje pravo da gazduje rijekama i ribljim fondom, pa je i ribarenje onemogućeno", kaže Hadžiahmetović.  Dodaje kako ovo društvo ima tradiciju dugu 70 godina i da već decenijama gazduje Sanom i njenim pritokama.

"Istina je da se u posljednjih nekoliko godina susrećemo s velikim finansijskim problemima od trenutka kada je Vlada USK donijela odluku o povećanju novčanih izdvajanja za pravo ribolovnog gazdovanja. Uvedene su, kako se pokazalo, izuzetno visoke naknade, a kako je vrijeme prolazilo platežna sposobnost ovog društva se smanjivala, što je proizvelo dugove", kazao je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, zbog trenutne situacije riblji fond u Sani i njenim pritokama potpuno je nezaštićen, a krivolov je zastupljen u ogromnoj mjeri. 

I pored toga što im je onemogućen ribolov, na obalama Dabra okupio se značajan broj ribolovaca i njihovih gostiju, te su uživali u druženju i lijepom sunčanom danu, uz neizostavnu gastronomsku ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije