Društvo

Pratite nas na Google news

Rode iz Gradiške stigle do Malte

Rode iz Gradiške stigle do Malte
Foto: Ilustracija | Rode iz Gradiške stigle do Malte
Bojana Živanić

VALETA - Dva ptića bijele rode koja su ljetos spasili otac i kćerka iz sela Vrbaška, kod Gradiške, stigla su do Malte, odakle su nastavili put u Afriku.

"Prije nekoliko dana kolege ornitolozi s Malte javili su nam se s fotografijama naših roda, koje su markirane aluminijskim i kolor prstenovima Centra za markiranje životinja iz Beograda", kazali su u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB).

Dodali su da su prstenovanje roda izvršili biolozi DIZB-a Jovica Sjeničić i Dejan Radošević.

Nakon što su otac i kćerka Gojko i Nataša Ćelić spasili rode koje su se izlegle u junu ove godine, one su, kako kažu, prevezene kod volonterke DIZB-a nedaleko od Prijedora, koja se za njih brinula sve do avgusta.

"Iako su ručno hranjene, instinkt seobe je proradio i počele su da uvježbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mjesta gdje su hranjene, te su nas 18. septembra predveče napustile i nisu se više vraćale", pojasnili su u DIZB-u.

Sljedeću informaciju o kretanju roda u DIZB-u su dobili od orintologa na Malti. Naglasili su da su se volonteri na Malti pobrinuli da zaštite rode od krivolova, budno su pazili na ptice tokom zadržavanja u ovoj ostrvskoj državi, te su iduće jutro rode nastavile svoj put za Afriku.

Izrazili su nadu da će se ove dvije rode bezbjedno vratiti u okolinu Gradiške, gdje su se izlegle, na proljeće iduće godine i osnovati nova legla.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije