Društvo

Rode u 2018. nisu sletjele u Jezero, Trnovo, Istočni Drvar, Kalinovik

Rode u 2018. nisu sletjele u Jezero, Trnovo, Istočni Drvar, Kalinovik
Foto: N.N. | Rode u 2018. nisu sletjele u Jezero, Trnovo, Istočni Drvar, Kalinovik

JEZERO, ISTOČNI DRVAR - Zlatnik ili druga vrsta poklona koji se najčešće dodjeljuje prvorođenim bebama u novoj godini još čekaju na prvu prinovu u pojedinim lokalnim zajednicama u RS.

Jedna od opština koje čekaju najmlađeg sugrađanina u 2018. je i opština Jezero, a u nadležnom odjeljenju su nam rekli da svaki dan očekuju prvu prinovu u ovoj godini.

"Mi smo veoma mala opština i znamo otprilike kada će se roditi bebe. Jedna naša trudnica svaki dan očekuje porođaj... To će nam ujedno biti prvorođena beba u ovoj godini", kažu u ovoj opštini.

Dodaju da će se na narednoj sjednici Skupštine opštine razgovarati o poklonu za prvorođenu bebu u ovoj godini.

Ni u opštinu Trnovo ove godine još nisu svraćale rode, a prvorođenu bebu očekuje novčana naknada.

"Još čekamo prvu bebu, a opština dodjeljuje novčana sredstva u zavisnosti od toga koja je beba po redu", navode iz opštine Trnovo.

Istočni Drvar i Kalinovik takođe su bez prinove u 2018. godini, a očekuju da će do kraja godine stići više beba.

"Biće nam drago kad dođe i taj dan da damo poklon prvoj bebi u ovoj godini, ali zasad još čekamo. Opština će, naravno, u skladu sa mogućnostima dati poklon za novorođenče, ali ukoliko još neko želi da poklonom obraduje našeg prvog sugrađanina - može to učiniti", rekao je Žarko Lujić, stručni saradnik za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu u Odjeljenju za administrativnu službu opštine Istočni Drvar.

Za razliku od opština u kojima se godišnje rodi nekoliko beba ili pak samo jedna, u nekima je lani zabilježen pravi bebi-bum.

Lijepe vijesti lani su zabilježene u trebinjskom porodilištu, gdje je rođeno 16 beba više nego 2016. godine.

Ove godine u matičnu knjigu rođenih u Banjaluci do 10. februara upisano je 255 rođene djece, a  podsjećamo da je bebi-bum zadesio Banjaluku dva puta u septembru prošle godine.

Tada je u prvoj polovini mjeseca rođeno rekordnih 39 beba, što je i ujedno najveći bebi-bum zabilježen lani, dok je krajem tog mjeseca rođeno 28 beba.

Iz Republičkog zavoda za statistiku RS kazali su da su u prva tri kvartala 2017. rođene 6.772 bebe, dok ih je u 2016. godini bilo nešto više - 6.887.

Zvaničnih podataka za sve lokalne zajednice u ovom periodu ove godine još nema.

Kada je u pitanju prirodni priraštaj, u 2016. pozitivan priraštaj imali su Banjaluka i opština Jezero.

Stevo Pašalić, demograf, ranije je istakao da se nada da će trend povećanog broja rođene djece biti i narednih godina.

"Mnogo je faktora koji utiču na povećan broj rođene djece, ali ono što me posebno raduje je da nije nastavljen trend smanjenog rađanja", kazao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije