Društvo

Pratite nas na Google news

Roditelji optužili direktoricu banjalučke škole da primorava đake na skupe izlete

Roditelji optužili direktoricu banjalučke škole da primorava đake na skupe izlete
Foto: N.N. | Roditelji optužili direktoricu banjalučke škole da primorava đake na skupe izlete
Goran Lajić

BANJALUKA - Grupa roditelja đaka banjalučke OŠ "Zmaj Jova Jovanović" tvrdi da su troškovi izleta koje organizuje škola viši od realne cijene te optužili direktoricu Dijanu Bogdanović da vrši pritisak da đaci moraju da učestvuju.

Grupa roditelja, koja se potpisuje kao "Zabrinuti roditelji učenika OŠ 'Zmaj Jova Jovanović' Banjaluka", putem dopisa se obratila medijima i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, te iznijela probleme s kojima se, kako kažu, suočavaju. U dopisu su napisali da, pored visoke cijene izleta, direktorka škole vrši i pritisak na roditelje i učitelje da djeca nižih razreda učestvuju u školi u prirodi iako to nije planirano pravilnikom, te pribavlja nezakonit procenat od uplate za pomenute aktivnosti.

"Već niz godina, a to potvrđuju i roditelji čija su starija djeca pohađala OŠ 'Zmaj Jova Jovanović', sumnjamo da su troškovi koje danas plaćamo za školske izlete, škole u prirodi i sl. daleko viši od realnih troškova i cijena koje su bile u periodu prije nego što je Bogdanovićeva došla na mjesto direktora", navode u dopisu ovi roditelji, koji su željeli ostati anonimni.

Oni su dodali da je na izletu škole u oktobru ove godine došlo do povrede dva učenika, a jedan od njih je zadobio prelom ruke. U dopisu tvrde da je nakon tog direktorica držala dijete sat vremena "u mirovanju", dok nije završen ručak za radnike.

Dijana Bogdanović, direktorica OŠ "Zmaj Jova Jovanović", rekla je da je jasno da se radi o malicioznom dopisu da se diskredituje njena ličnost.

"Nikakav pritisak ne vršim na roditelje, imamo divne roditelje u školi s kojima sjajno sarađujem i to je vrlo lako provjerljivo. To je potpuno netačna priča, koja je gotovo nevjerovatna", rekla je Bogdanovićeva.

Pojasnila je da po godišnjem programu rada škole imaju obavezne izlete i aktivnosti, ali da i u slučaju da roditelj iz nekog razloga ne želi da njegovo dijete ide na neku od tih aktivnosti ili da je manje od 60-70 odsto učenika zainteresovano da ide, onda se redovna nastava obavlja u školi.

"Ja s formiranjem cijene izleta nemam ništa, kao nijedan direktor škole, cijenu formira turistička agencija koja bude izabrana. Lično sam agencije zamolila da, ako u školi imaju brat i sestra, jedno dijete plaća upola manju cijenu, a ako ima i treće dijete da ide besplatno", kaže Bogdanovićeva.

Bogdanovićeva je pojasnila da je na izletu na Borju, kada je jedan dječak zadobio prelom ruke, sve ispoštovano.

"Dječak je uradio nedozvoljenu radnju, preskakao je ogradu koja, sva sreća, nije bila nešto visoka i drugi dječak ga je gurnuo, te je on nezgodno pao i slomio ruku", kaže Bogdanovićeva za "Nezavisne".

Istakla je da nisu zvali Hitnu pomoć, jer su na izlet poveli višeg medicinskog tehničara iz banjalučke Hitne pomoći, koji je dječaku odmah amortizovao ruku.

"Dječak je zbrinut, nije pao na glavu, nije pao u nesvijest, nije kolabirao, bio je potresen više iz straha zbog toga šta se dogodilo. Kada smo se vratili viši medicinski tehničar je otišao s dječakom na pregled ruke, dijete je prošlo bez operacije, ništa se nije iskomplikovalo", kaže Bogdanovićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su danas zaprimili dopis roditelja učenika Osnovne škole "Zmaj Jova Jovanović" Banjaluka, te da će tim povodom zatražiti informaciju od rukovodstva škole.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije