Društvo

Roditelji u Srpskoj izdvajaju pozamašnu sumu: 800 maraka za matursko veče

Roditelji u Srpskoj izdvajaju pozamašnu sumu: 800 maraka za matursko veče
Foto: N.N. | Roditelji u Srpskoj izdvajaju pozamašnu sumu: 800 maraka za matursko veče

BANJALUKA, DOBOJ - Roditelji u Srpskoj ove godine su na mukama jer za spremanje djece za maturu moraju izdvojiti pozamašnu sumu novca, tačnije oko 800 maraka.

Marijana M., majka maturantkinje banjalučke Gimnazije, kazala je za "Nezavisne novine" da donedavno nisu ni znali, shodno epidemiološkoj situaciji, da li će biti matura, te su tek prošlog mjeseca u školi saznali da će se ipak održati.

"Naravno da smo s jedne strane svi srećni što se vraćamo normalnom životu i da ova generacija maturanata neće ostati bez jednog od najljepših događaja u životu", kazala je Marijana.

Kako kaže, oni su se odlučili za šivanje haljine.

"Mi smo se odlučili da sašijemo haljinu po uzoru na jednu s interneta koju smo našli, a koja u butiku u Beogradu košta čak 415 evra. Nas će i šivanje i materijal koštati oko 300 KM", kazala je Marijana.

Ističe da tu ima još troškova, ali da se matursko veče slavi jednom u životu i svaki roditelj će, neki veoma teško u današnje vrijeme, ipak naći način da to sve plati.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja gradana DON Prijedor, kazala je za "Nezavisne novine" da je proslava mature postala pretjerano trošenje novca.

"Često vidim balske, a ne maturske haljine. Po mom mišljenju, haljina ili odijelo ne čine proslavu, nego druženje i zabava sa drugarima", kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, kod nas je sve postalo preskupo.

"Kada roditelji u ovako teško vrijeme za jedno veče treba da izdvoje toliko novca, onda djeca treba da se zapitaju da li je to stvarno neophodno", kazala je Marićeva.

Iz "Jelena Shopa" u Banjaluci kazali su za "Nezavisne novine" da se maturske haljine kreću od 100 do 550 KM, dok iz banjalučkog butika "Nikola S" ističu da je za muško odijelo potrebeno izdvojiti od 250 do 750 KM.

Obuća je takođe veoma skupa, pa tako u banjalučkim radnjama kažu da je za ženske cipele potrebno izdvojiti najmanje 150 KM, a za muške 130 KM.

Djevojke imaju više troškova jer tu su šminkanje, manikir i frizura.

Iz frizerskih i kozmetičkih salona poručuju da je za ove tri stavke potrebno izdvojiti najmanje 150 KM.

"Cijena frizure zavisi od toga šta maturantkinja želi, ali najjeftinija frizura je 50 KM, a cijena je viša u zavisnosti od dužine kose i slično", kazali su iz jednog banjalučkog frizerskog salona.

Jedan od banjalučkih fotografa kazao je za "Nezavisne novine" da je cijena  slikanja maturskih večeri od 50 KM do 200 KM, zavisno koliko fotograf časova fotografiše.

"Cijena slikanja maturskih večeri je 50 KM po satu, ali svaki fotograf najmanje tu ostane dva-tri sata, zavisno od toga koliko maturant želi slika, da li se slike sređuju", kazao je ovaj fotograf.

Podsjećamo, mature nisu održavane od 2019. godine, jer se naredne godine u martu pojavio virus korona, te je zbog epidemije zabranjeno njihovo održavanje. Nedavno je ukinuta ta epidemiološka mjera u Srpskoj i dozvoljene su proslave matura, koje bi trebalo da počnu sredinom idućeg mjeseca.

Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole u Doboju, potvrdila je za "Nezavisne" da su za 27. maj zakazali matursko veče.

"Mi smo počeli s pripremama. Dobili smo ponude od naših ugostiteljskih objekata s kojima već tradicionalno sarađujemo u vezi s proslavama maturskih večeri.  Razredne starješine su išle na dogovor, te je ostalo na djeci da se odluče o svim deteljima", kazala je Vasiljević Stokićeva te istakla da je zainteresovanost djece velika i da je razlog tome neodržavanje matura prethodne dvije godine zbog kovid mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije