Društvo

Roditeljima dozvoljeno da ostanu s djecom na liječenju u UKC RS

Roditeljima dozvoljeno da ostanu s djecom na liječenju u UKC RS
Foto: Ilustracija | Roditeljima dozvoljeno da ostanu s djecom na liječenju u UKC RS

BANJALUKA - Roditeljima djece uzrasta do šest godina, koja su na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) ponovo je omogućeno da budu smješteni sa djecom na hospitalizaciji, uz negativan test na virus korona.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" na UKC RS, dodajući da je ova odluka trenutni stav rukovodstva Klinike za dječje bolesti UKC RS usljed nešto stabilnije epidemiološke situacije u odnosu na prethodni period te da roditelji mogu prisustvovati, pod uslovom da je njihov antigenski test na virus korona negativan.

"Takođe, mora se uzeti u obzir popunjenost raspoloživih kapaciteta klinike, što znači da se prioritet uvijek daje hospitalizaciji djeteta, to jest pacijenta, u odnosu na pratnju, to jest roditelja", rekli su u UKC RS. Dodali su da će epidemiološka situacija i dalje biti praćena.

"U skladu s tim iznalaziće se adekvatna rješenja, a sve u cilju zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječje bolesti i opšteg interesa koji je uvijek ispred pojedinačnog", naveli su u UKC RS.

Nataša Stanković, majka trogodišnjeg dječaka iz Banjaluke, koja je više puta apelovala na UKC da se ovo pitanje riješi, kaže da je ova novost veliko olakšanje za sve roditelje, koji od početka pandemije strepe nad svojom djecom u strahu da će biti hospitalizovana.

"Mnogo djece koja su bila na liječenju je u ovom periodu vjerovatno doživjelo traume, jer su u bolnici bila bez roditelja. Nadam se da će takve mjere da ostanu na snazi do kraja pandemije te da se neće mijenjati", rekla je ova majka.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, za "Nezavisne" je rekao da je, prema zakonu, obavezno i dozvoljeno ostajanje roditelja sa djecom u pojedinim kategorijama.

"Riječ je o kategorijama: djeca koju majke doje, djeca do godinu dana starosti, djeca do šest godina, djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja", kazao je Mirošljević. Dodao je da je i u periodu pandemije virusa korona bilo dozvoljeno da budu sa djecom majke koje doje, majke su mogle da budu i sa djecom sa poteškoćama u razvoju i djecom sa posebnim oboljenjima. Naveo je da ipak u periodu pandemije pojedinačni interesi ne mogu biti ispred opšteg interesa.

"Ukoliko bi roditelji na Kliniku za dječje bolesti unijeli virus korona, to bi imalo konsekvence po djecu koja su na liječenju u bolnici, ali i po medicinske radnike", rekao je Mirošljević.

Istakao je da je razumljivo da je svakome njegovo dijete najvažnije, ali da smatra da je prijašnja odluka kojom je prisustvo roditelja bilo zabranjeno, bila ispravna, jer se nijedno dijete nije zarazilo virusom korona u ovoj ustanovi.

Naveo je da djeca koja su u prethodnom periodu na bolničkom liječenju ostajala bez roditeljskog staranja imala svu neophodnu njegu.

"Djeca su imala na raspolaganju sve, od ljekarske pomoći, socijalnog radnika do psihologa. Na Klinici za dječje bolesti bilo je veoma malo radnika koji su virus korona dobili na klinici", rekao je Mirošljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije