Društvo

Ro­di­telj­ska kuća čeka do­na­to­re iz Ku­vaj­ta

Ro­di­telj­ska kuća čeka do­na­to­re iz Ku­vaj­ta
Foto: Nataša Tadić | Ro­di­telj­ska kuća čeka do­na­to­re iz Ku­vaj­ta

TU­ZLA - Prva fa­za iz­gra­dnje Ro­di­telj­ske kuće u Tu­zli je za­vrše­na te se čeka pre­ba­ci­va­nje sred­sta­va za dru­gu fa­zu od do­na­to­ra iz Ku­vaj­ta.

Osno­vni ra­do­vi su za­vrše­ni i urađen je te­melj te se očeku­je nas­ta­vak gra­dnje. Obje­kat je spe­ci­fičan i ne pra­vi se kon­kre­tno na pre­dviđenoj lo­ka­ci­ji.

"Sa­ma gra­dnja se ne de­ša­va na gra­di­li­štu na lo­ka­ci­ji ne­go se ci­je­la stru­ktu­ra proi­zvo­di u tvor­ni­ci, do­vlači na lo­ka­ci­ju i mon­ti­ra. Na­kon to­ga sli­je­di treća fa­za, za­vrši ra­do­vi, fa­sa­da, unu­traš­nje uređenje", po­ja­sni­la je Ati­fa Bu­dlić Be­šić iz Udruženja "Srce za dje­cu", ko­je je ini­ci­ja­tor ovog pro­je­kta.

In­fla­ci­ja i poskupljenje građevin­skog ma­te­ri­ja­la su po­većali vri­je­dnost pro­je­kta, ali iz Udruženja se na­da­ju da neće bi­ti većih pro­ble­ma.

"Pro­je­kat ka­sni od sa­mog počet­ka u smi­slu da je sve otežala pan­de­mi­ja, pa sred­stva od do­na­to­ra ni­su na vri­je­me pre­bačena. Naš plan je do kra­ja go­di­ne otvo­ri­ti obje­kat i na­da­mo se da nećemo ima­ti većih pre­pre­ka", za­ključila je Be­šićeva.

Tu­zlan­ski kan­ton go­diš­nje za­bi­lježi naj­veći broj dje­ce obo­lje­le od ra­ka pa će ta­ko ova kuća bi­ti od ve­li­ke po­moći.

Obje­kat se na­la­zi is­pred Dječje kli­ni­ke UKC Tu­zla te će bi­ti ve­oma značajan za dje­cu, ro­di­te­lje i do­kto­re. Na Odje­lu he­ma­to­lo­gi­je i on­ko­lo­gi­je ove kli­ni­ke tre­nu­tno bo­ra­vi se­dam ma­lih pa­ci­je­na­ta, odno­sno je­dan he­ma­to­lo­ški i šest on­ko­lo­ških bo­le­sni­ka.

"Ro­di­telj­ska kuća bi nam bi­la od ve­li­ke po­moći jer je odmah uz kli­ni­ku. Pred­stav­lja je­dnu vrstu do­ma, gdje bi ro­di­te­lji i dje­ca ima­li pu­ni kom­for  u mo­men­tu ka­da se pri­pre­ma­ju za no­vi ci­klus he­mio­te­ra­pi­ja, a tre­ba­ da budu pod na­šom kon­tro­lom, ta­ko da ih ne otpo­šta­mo kući već ih možemo nad­zi­ra­ti",  po­ja­sni­la je dr Lej­la Dos­to­vić Ha­mi­do­vić iz Dječje kli­ni­ke.

Ona do­da­je da go­diš­nje u pro­sje­ku bu­de 12 no­vo­ot­kri­ve­nih pa­ci­je­na­ta s ra­zličitom pa­to­lo­gi­jom, a najčešće su aku­tne le­uke­mi­je, lim­fo­mi i tu­mo­ri moz­ga. Ro­di­telj­ska kuća, kao dru­ga ta­kva na po­dručju Fe­de­ra­ci­je BiH, pružat će smje­štaj, psi­ho­so­ci­jal­nu po­dršku, ali i po­moć to­kom te­škog pro­ce­sa li­ječenja dje­ce obo­lje­le od ra­ka.

Inače, iz­gra­dnja Ro­di­telj­ske kuće počela je pro­šle go­di­ne. Obje­kat će ima­ti 400 kva­dra­tnih me­ta­ra živo­tnog pros­to­ra, pet apar­tma­na, gdje će is­to­vre­me­no moći bo­ra­vi­ti pet po­ro­di­ca, dne­vni bo­ra­vak, ku­hi­nju, ve­še­raj i dru­ge za­je­dničke pros­to­ri­je. Za nje­nu iz­gra­dnju su 800.000 KM dali na­rod Ku­vaj­ta i Ge­ne­ral­ni se­kre­ta­ri­jat za va­ku­fe države Ku­vajt, a pro­je­kat su podržali i Vla­da TK, UKC itd. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije