Društvo

Rođeno 15 "mrvica" u proteklih godinu dana u Bolnici "Srbija"

Rođeno 15 "mrvica" u proteklih godinu dana u Bolnici "Srbija"
Foto: Srna | Rođeno 15 "mrvica" u proteklih godinu dana u Bolnici "Srbija"

ISTOČNO SARAJEVO - U Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu u proteklih godinu obavljeno je 12 prijevremenih porođaja i rođeno je 15 "mrvica", a bilo je i pet transporta za Banjaluku, jer se radilo o trudnicama u riziku, izjavila je Srni novoizabrani predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj Mileva Mirović Tanić.

Tanićeva je istakla da se ove godine Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, 17. novembar, obilježava u više opština i gradova Republike Srpske, pa će osim tradicionalnog okupljanja u Banjaluci, Gradišci i Istočnom Sarajevu biti obilježen i u Bileći, Trebinju i Laktašima.

"U Istočnom Novom Sarajevu će u 13 časova na Trgu Republike Srbije biti pušteni ljubičasti baloni za sve 'mrvice' koje nisu dobile bitku. Nakon toga, u 13.30 u Dječijoj biblioteci predviđena je promocija slikovnice 'Čudesni mali heroji', uz poštovanje svih epidemioloških mjera", rekla je Tanićeva.

Ona je dodala da će slikovnicu predstaviti dvije "mrvice" iz Istočnog Sarajeva, Selena Marija i Vuk Bogdan Brajović.

"Slikovnica je nastala iz ideje Upravnog odbora Udruženja, a u okviru projekta 'Čarobni mrvičasti svijet'. Tekst je pisala Jelena Glišić, Viktorova mama, koja ga je rodila u 25. nedjelji gestacije sa samo 770 grama. Viktor, zajedno sa svojim mrvičastim drugarima je bio inspiracija za nastanak ove slikovnice. Promociju slikovnice radimo pod sloganom 'Podržimo djetinjstvo'", istakla je Tanićeva.

Prema njenim riječima, u okviru obilježavanja 17. novembra ljubičastom svjetlošću biće obasjana zgrada Predškolske ustanove "Patrijarh Pavle" i jedna fontana u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Tanićeva je dodala da će zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine "Ljubičasti novembar" biti obilježen na malo drugačiji način, ali kreativnost tima "Mrvica" nije izostao, pa su druženja morali svesti na minimum.

Podružnica u Istočnom Sarajevu broji 35 zvaničnih članova i sve je više zainteresovanih za rad Udruženja. Udruženje ima potpisan ugovor sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo tako da za sve aktivnosti mogu da koriste njihove, kao i prostorije Dječije biblioteke, a Tanićeva je zahvalila i direktoru Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Danijeli Mrda, sa kojom ima potpisan ugovor o korišćenju senzorne sobe i prostorija škole, kao i opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža za podršku.

Tanićeva je podsjetila da je Udruženje ranije pokrenulo inicijativu za dopunu Zakona o radu da bi majkama bilo produženo porodiljsko odsustvo i data mogućnost da se sve kontrole, fizikalne terapije i sve potrebno za zdravlje djece obavi u njihovom prisustvu i pravovremeno, te očekuju da doći do izmjene.

"Zahvalna sam svim predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji su podržali ovu našu inicijativu", istakla je Tanićeva i dodala i da su Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputili zahtjev za dodjelu statusa udruženja od značaja za Republiku Srpsku.

Tanićeva dodaje da su majke u prvim danima bebinog života prepuštene same sebi i da su prepune straha te su kao prvi projekat pokrenuli psihološku podršku za njih.

Ona je navela da ih svi zainteresovani mogu da, između ostalog, kontaktiraju putem "Fejsbuk" grupe Mrvice-Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj i mejla [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije